Hedrer allsidig kunstner

Onsdag åpner Rissa Kunstforening sin utstilling om Oscar Bergsaune i lokalene i Gammelbanken.

Rissa Kunstforening i gang med foreberedelsene før onsdagens åpning.Foto: Sigrun Overland

Pluss

Tusenkunstneren har satt spor etter seg flere stede i kommunen og nå syntes Rissa Kunstforening det var på tide å bringe han frem i lyset igjen.

Genereasjonsskifte

- Vi er inne i et generasjonsskifte nå og vi tror at de fleste i den oppvoksende slekt ikke har noe forhold til kunstneren Oscar Bergsaune. Vi tror at rundt omkring på gamle stuevegger og på loft og i kjellere befinner det seg mange arbeider utført av Bergsaune, men vi har en liten mistanke om at de som tar over eller rydder opp i besteforeldrehusene ikke ser «verdien» i dette og at de lett kan forsvinne, sier leder i Rissa Kunstforening, Lena Hasselvold.

- På utstillingen vår er det mest malerier, portretter, stilleben og landskapsmalerier vi viser frem, men vi har også noen eksempler på hans treskjærerkunster. Hans kanskje flotteste treskjærerarbeid er det mange av oss som har sett, mange ganger, uten at vi kanskje har tenkt over hvor spesielt det er, nemlig alterutsmykkingen i Rissa kirke. Det er Bergsaune som har laget Jesus på korset og platen på alterbordet, sier Hasselvold.

Glassmalerier

- Og enda mer imponerende blir dette når vi føyer til at det også er Oscar Bergsaune som har designet og laget de imponerende glassmaleriene i kirkens vestvegg, bak alteret. Her har Bergsaune på en enkel og klar måte klart å fremstille treenigheten i guddommen. Disse glassmaleriene er noe de fleste innbyggerne i Rissa har sett når de har besøkt kirken, men kanskje har de ikke tenkt over at det er en lokal, «helt alminnelig» mann som har laget dem. Bergsaune hadde også en liten glassbrenneovn i verkstedet sitt hjemme på gården på Sørbotn og vi vet at det skal befinne seg små glassmosaikker laget av Bergsaune rundt omkring i private hjem her i Rissa, sier hun.

Lena Hasselvold med et selvportrett av Oscar Bergsaune.Foto: Sigrun Overland

 

Ellers kan vi finne hans utsmykningsarbeider både i glass, maleri og stein rundt omkring i både menighetshus, forsamlingshus, bårehus, kirker, Rissa sykehjem og utenfor kommunestyresalen i Rissa Rådhus. Der har Bergsaune laget en flott steinmosaikk som fremstiller «Norges første fredsmegler» skalden Guttorm Sindre som megler til fred mellom to av sønnene til Harald Hårfagre. Dette skal ifølge sagaen ha foregått på «Kjempe-ekra» ved Rein.

- Bergsaune har tatt patent på en potetsettemaskin som befinnes seg i Yrjar Heimbygdslags eie og som dessverre er for stor til å få med på utstillingen, men dette viser litt av mangfoldet i hans produktive og lange liv.

Etterkommere

Oscar Bergsaune hadde en datter, Else Marie, som ble født i 1929.

- Hun og hennes etterkommere vil være til stede på åpningen av utstillingen. Både hun selv, datteren og datterdatteren, altså Oscars oldebarn, som heter Therese Myran har latt seg inspirere av forfaren og driver med kunst. Noen av deres bilder vil også bli å se på utstillingen blant annet en altertavle som Oscars oldebarn har laget. Selve åpningstalen til utstillingen er det Oscar Bergsaunes nevø, Ola Bergsaune som skal holde, opplyser Hasselvold.

Utstillingen er åpen de to påfølgende helgene etter åpningen nå på onsdag.