Har spilt med verdenskjente musikere:

- Helt surrealistisk, jeg fikk frysninger fra topp til tå

Frode Hovd fra Bjugn har jobbet i flere år med metalprosjektet Aldaria.

Frode Hovd har samlet verdenskjente musikere til sitt prosjekt Aldaria. Foto: Pressefoto

Pluss

Aldaria har signert kontrakt med plateselskapet Pride and Joy Music, og albumet Land Of Light slippes 24.mars.

LES OGSÅ: - Innspillingen begynner å nærme seg ferdig

Kjente musikere fra hele verden har bidratt til konseptalbumet, som er mikset hos Roland Grapow som mange kjenner fra Helloween og MasterPlan. Uli Kusch, også kjent fra blant annet Helloween, har bidratt med trommer.

 

- Blir helt sjokkert

Anmeldelsene av det nesten 60 minutter lange albumet har begynt å komme fra kritikere i flere land, og fellestrekket for dem alle er at de gir høy karakter til skiva.

- Det er kjempeartig, jeg blir helt sjokkert. Et av de største ga 9,5 av 10 mulige poeng, det er stas, sier Hovd.

Frode har jobbet i flere år med Aldaria, og anmelderne har også bitt seg merke i at når det tar såpass lang tid å få ferdig et produkt, så er det også verdt ventetida.

- Selve innspillinga har jo tatt et par år, noen av låtene er også eldre men er blitt omarrangert til å passe til konseptet. Jeg vil ikke gi fra meg noe halvgjort som ikke høres bra ut, det har skjedd tidligere og jeg har lært på det. Nå kan jeg stå hundre prosent inne for resultatet, og det er også noe jeg har fått skryt for, at det ferdige produktet bærer preg av å være godt gjennomarbeidet, forteller han.

- Har telefonen full

Selv tok han ikke i en gitar før han var tjue år gammel, men derfra har det «bailla på sæ».

- Jeg og en kamerat bestemte oss for at vi skulle begynne å spille gitar, da var vi tjue år gamle.  Han slutta, og jeg fortsatte, forteller Frode.

Frode Hovd er mannen bak Aldaria. Foto: Siri Wold

 

- Det er også litt derfor jeg har henta inn folk til å gjøre solomaterialet til skiva, sjøl spiller jeg rytmegitar.

- Hvor henter du inspirasjon til å skrive låtene og musikken fra?

- Oppi her, sier Frode og peker på hodet sitt.

Han ler litt, og fortsetter: - Jeg har telefonen full. Jeg synger inn det som dukker opp, folk tror sikkert jeg er gal når jeg sitter og nynner for meg selv, men det kommer plutselig. Fordelen med å være hjemme er at jeg kan springe rett ned i studio.

- Hadde ikke mye forhåpninger

Frode forteller at han er veldig inspirert av gamle helter fra band som Helloween, og når man er oppfostra på musikk i denne sjangeren så er det sjølsagt ei stor ære å få med seg Uli Kusch i studio.

- Helloween er kanskje det bandet som troner øverst på favorittlista. Alle de melodiøse metalbandene som har kommet etterpå er jo inspirert av dem, de og Iron Maiden. Jeg hadde ikke mye forhåpninger om at jeg skulle få et ja da jeg tok kontakt.

Fordelen med internett og den digitale tidsalderen er jo at det er mye lettere å få kontakt med folk, så Frode forsøkte likevel å sende ei melding på engelsk til Uli, som han visste var bosatt i Norge.

- Jeg fikk svar på norsk; Jepp, dette ville han være med på. Han lurte på om han skulle komme oppover eller om jeg ville komme ned til Elverum. Han tenkte først å hive seg på et fly, men så fikk jeg beskjed om at han ville ha med seg en del utstyr så han heiv seg i pickupen og kom kjørende.

- Holdt på å ramle av trommestolen

-Det må jo føles litt surrealistisk å få med en av de gamle heltene på dette prosjektet?

- Helt surrealistisk, jeg fikk frysninger fra topp til tå av å skulle spille i studio sammen med Uli Kusch. Det er to trommiser som bidrar, Uli og Andreas Nergård. Andreas holdt på å ramle av trommestolen da han fikk vite hvem den andre trommisen var. Han turte ikke å spille trommer mens Uli var tilstede, så han ventet til han hadde dratt fra studio, forteller Frode.

Prosjektet Aldaria har etter hvert blitt et ganske kjent navn, og spesielt utenfor landegrensene er fanskaren allerede stor.

-  Hvorfor er det slik at denne typen musikk fenger mye bedre i andre land enn i Norge?

- Norge er vel ikke kjent for å eksportere så mye av den melodiøse metalen, det er nok det tyngre, litt mer brutale som slår an, det er litt snevert. Men den har sin trofaste fanskare, og det er jo artig at det er noen som kommer fra Fosen kan få det til, sier Hovd.

Album nummer to

Selv har han lyst til å starte innspilling av album nummer to med én gang, og har allerede en god del låtmateriale klart. Til det første konseptalbumet var det mange internasjonale musikere som ville bidra, men ikke alle gikk gjennom nåløyet.

- Jeg laga ei liste over musikere som ville bidra, og fikk inn demoer fra mange som selv mente de var veldig flinke. Det var noen som ble strøket, det sikkert noen sure miner rundtomkring nå, men der kommer fordelen med internett inn igjen. Det hadde vært vanskeligere om jeg måtte si nei til dem «face to face», sier Frode.

- Jeg måtte være litt kynisk om jeg skulle kunne stå for det ett hundre prosent, forklarer han.

Når man har jobbet så lenge med noe, og i tillegg finansierer 99 prosent fra egen lomme, så er et godt resultat viktig. Det var derfor ikke alle hvem som helst som kunne bli med, og selv om det i begynnelsen gikk litt sakte å få med seg folk, ble det naturlig nok litt lettere etter at Uli Kusch takket ja.

- Må sette seg noen hårete mål

- Det er klart at når en liten jypling fra Norge kommer og spør om man vil være med så er folk litt skeptiske. Det hjalp litt å få Uli med på laget, det sier jo litt om hvor stort navn han, sier Frode.

Frode har allerede en del materiale klart til et album nummer to, og forteller at det hadde vært artig å kunne få med seg flere store navn.

 - Har du noen i tankene..?

- Ja. Jeg har mange navn på blokka, men det som virkelig hadde vært tøft hadde jo vært Michael Kiske, den gamle vokalisten i Helloween. Får jeg med ham så kan jeg pensjonere meg med god samvittighet.

- Kiske gjør for øyeblikket ingen gjesteopptredener, men jeg har fått høre at dersom han liker materialet så kan han vurdere det. Da tar han 30 000 for én låt, og nå er Helloween også er i gang med reunion med den gamle oppsetninga. Det er vel ikke veldig sannsynlig, men man må jo sette seg noen hårete mål, sier Frode.