I flere år har Vibeke Høgseth bodd idyllisk, men avsondret innerst på Gjølga. Her bor Høgset sammen med Sverre Gjølga, hunden Milo og noen andre kjæledyr. Høgseth har havnet i rullestol på grunn av langt framskreden artrose. Tilstanden har forverret seg, og etter en operasjon ble hun også delvis lam i den høgre handa.

Økonomien

Vintervegen er bedre enn ellers om året. Likevel er den utfordrende nok. Foto: Snorre Berg

Rullestolbrukeren er hundre prosent ufør. Som uføretrygdet ser hun seg ikke i stand til å betale det som kreves i husleie et mer sentralt sted. Dessuten liker hun seg godt på gården på Gjølga. Der har hun flere dyr, blant annet hund og katt. Border collien Milo er en trofast kamerat. Han er en omplasseringshund som damen tok til seg da han var atten måneder gammel. På gården kan han gå fritt uten å sjenere noen, og han bryr seg verken og sau eller rådyr.

– Jeg kan ikke ta med meg dyrene om jeg flytter til en trygdeleilighet, sier Høgseth.

Plassering

Postkassen på drivhusveggen leveres det ikke lenger noe i. Foto: Snorre Berg

Høgset ble, ifølge et brev fra Posten, registrert med postadressen «Tyssbotnvegen 488» i 23. februar 2015. De har levert post til henne i postkasse plassert ved siste samlestativ fra gården Tysbotn. Dette er plassert om lag 2,5 kilometer fra hennes bopel.

I desember 2016 fikk hun medhold i å få posten tilkjørt fram til boligen. Sverre Gjølga hengte opp postkassen på veggen til drivhuset. Her kunne hun sjøl hente posten i rullestolen, så lenge rampen ned fra verandaen var farbar. Posten begrunnet dette med Høgseths helsesituasjon og at hun var alene i husholdningen.

Full stopp

– Vi har etter dette forsøkt å levere posten til Deres bolig. I ettertid har vi mottatt bekymringsmeldinger fra våre postbud som føler at veien ikke er trygg å kjøre, at det går ut over vårt materiell, og at veistandarden utfordrer sikkerheten til våre ansatte, skriver distriktssjef Leif Østvang i Posten et brev datert 12. januar.

– Vi har sjøl vært på befaring på stedet med den lokale ledelsen og budene, sier Eckhoff.

Dette redegjøres det også for i brevet fra Posten. Der fremgår det at distriktssjefen og distribusjonsleder ved sjølsyn studerte forholdene den 11. januar.

Har prøvd

Mulighetene til å holde dyr er en av kvalitetene ved å bo på gården. Foto: Snorre Berg

Eckhoff sier de har strukket seg så langt som de kan, men at de i dette tilfellet ikke kan levere post på gården.

Fosna-Folkets firmabil var i stand til å takle føret innover, men akkurat nå er vegen bedre enn den kan være på det verste når det for eksempel har vært mye nedbør. Det bekreftes av Høgseth.

– Det er ikke så verst føre akkurat nå, sier hun.

Utfordrende

Eckhoff sier at deres ansatte har beskrevet vegen som utfordrende, og at de på grunn av de ansattes trygghet og av hensyn til materiellet ikke ser seg i stand til å kjøre det siste stykket.

– Det mangler også skikkelig mobildekning i området, sier Eckhoff.

Tilstanden til grusvegen er slik at vanlige kjøretøy hele tida slår nedi. Det samme skjer med en standard postbil.

– Vi kan ikke risikere vårt materiell for å bringe fram post til deres bopel, skriver distriktssjefen i brevet til Høgseth.

Dårlig mobildekning

Den manglende mobildekninga gjør også at Posten vurderer det slik at om det skulle skje noe med et av budene, vil de ikke kunne tilkalle nødvendig assistanse. I tillegg mangler vegen møteplasser. Møtes to biler, må en av dem rygge langt for å komme til et sted der to kjøretøy kan passere hverandre.

Postkassen ved huset er erstattet med en som henger på samlestativet. Alternativet Høgseth blir gitt er postboks i post i butikk i Bjugn.

– Vi har vært løsningsorienterte, og dette er det vi kan tilby, sier Eckhoff.

Låst

For Høgseths side ses begge deler på som lite gunstig.

– Jeg kommer meg ikke ut hver dag. En postkasse på stativ fylles opp. Hvis jeg skal ta imot pakker eller liknende som krever legitimasjon, kan jeg ikke sende noen for meg, sier Høgseth.

Slik som det nå ligger an, føler hun at situasjonen er ganske fastlåst. Fra hjelpemiddelsentralen har hun fått en scooter for å komme seg rundt med, men med den kommer hun ikke langt når grinda er lukket. Det må passeres to bare for å komme til postkassestativet. Tilstanden på vegen gjør at verken drosje eller andre offentlige tjenester ser seg råd for å ta seg fram til gården.

Helikopter

Høgseth har fått beskjed om at om en nødsituasjon skulle oppstå og det blir behov for øyeblikkelig helsehjelp, vil det eneste reelle alternativet være å sende helikopter. Bare luftbåren helsetjeneste vil være sikker på å komme seg fort og sikker inn og ut.

Damen kommer opprinnelig fra Mausundvær, så kontrasten til barndommens rike og Gjølga er ganske stor. Likevel trives hun godt på den idylliske plassen med utsyn over Gjølgavatnet. Får hun trang til å komme nærmere sjøen, kan hun få utløp for det ved å besøke dattera. Hun bor i Vallersund.

– Når jeg er der kan jeg få meg et sniff av sjøluft, sier hun.

Vegproblemet gjør at tyngre kjøretøyer ikke vil komme til stedet. Skulle det oppstå problemer med rullestolen, kan det blir problematisk å få fraktet den ut til et sted der den kan repareres. Likeledes vil hun etter all sannsynlighet få problemer med å få heimehjelp fra kommunen.

– Det er ikke enkelt, sier Høgseth.