I februar presenterte samarbeidspartiene rammene for arbeidet med kommunesammenslåinger.

Samtidig pågår en ny utredning av en samlet Fosen kommune som skal være klar før påske.

Lenger frist

Samarbeidspartiene sier de kommer til å slå sammen Ørland og Bjugn i stortingspreposisjonen om kommunereform som de presenterer før påske.

Der tar de forbehold om at en større kommune med minst Ørland, Bjugn, Åfjord og Roan får slå seg sammen til en kommune.

Fosna-Folket spør:

– Hvilke frister har kommunene på Fosen for å bli enige om en større sammenslåing før Stortingets behandling av saken nå i vår?

Det vil ikke la seg gjøre å få inn resultatet av utredningen, og eventuelle nye vedtak, i proposisjonen som etter planen skal legges fram for Stortinget før påske, svarer Sanner.

Han sier at kommunal- og moderniseringsdepartementet tar sikte på å oppdatere Stortinget om utviklingen i etterkant.

– Departementet tar sikte på å eventuelt oppdatere Stortinget om status for kommunereformen på Fosen som en del av kommuneproposisjonen som legges fram i mai, sier Sanner.

Vil ikke kommentere andre alternativer

Vi har spurt Sanner om andre alternative kommunestrukturer er utelukkede. For eksempel en sammenslåing av Åfjord, Roan og Bjugn der Ørland står alene, eller en sammenslåing av Åfjord, Bjugn og Ørland uten Roan.

Slik svarer Sanner:

– Samarbeidspartiene på Stortinget har lagt en ramme for ny kommunestruktur, den vil regjeringen følge opp i stortingsproposisjonen som legges fram før påske. Proposisjonen er nå under arbeid i departementet, og jeg ønsker ikke å gå inn på omtale eller vurderinger av enkeltkommuner før den er klar for framleggelse.

Han ønsker heller ikke å kommentere om det er utelukket å følge Fylkesmannens tilrådning og slå sammen alle de syv kommunene på Fosen til en samlet Fosen kommune.

Spørsmål om dialog

Før et samlet Storting skal behandle kommunereformen skal den gjennom komitebehandling i Kommunal- og forvaltningskomiteen.

Fosna-Folket spør:

– Hvilken dialog eller kommunikasjon er det mellom Statsråden, kommunaldepartementet og kommunene på Fosen i perioden før saken skal for kommunalkomiteen og videre stortingsbehandling?

Slik besvarer statsråd Sanner spørsmålet:

–  Fylkesmannen vil i samarbeid med kommunene og Kommunal- og moderniseringsdepartementet sørge for å få frem et kunnskapsgrunnlag om vilkår, potensial og tidshorisont for én kommune på Fosen. Denne utredningen skal foreligge til midten av april. En slik utredning vil legge til rette for et best mulig beslutningsgrunnlag for kommunene og Stortinget, sier Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.