Stjern-Strøm og mannen flyttet fra Trondheim til Åfjord for å etablere seg der. I Trondheim er folk bortskjemt med tilgang på skikkelig kvasse linjer. I byene begynte de store markedsaktørene tidlig å bygge bredbånd for private kunder. I bygdene er det imidlertid lokalt eide kraftverk som har tatt tak i dette. FosenKraft og Rissa Kraftlag var sammen om å bygge ut ADSL like etter århundreskiftet, mens Telenor og andre ennå valgte å sitte på gjerdet. I dag begynner ADSL å bli for tregt og for ustabilt til å møte stadig høyere krav fra kundene. Nå er det fibernett som holder på å overta. Her er kraftselskapene på nytt i bresjen for å bygge ut skikkelig nett i grisgrendte strøk.

Privatkunder

Markedskonsulent Ken Robin Sivertsvik i Rissa Kraftlag var nylig på besøk i Åfjord for å hilse på deres første private bredbåndskunde som har fått koplet seg på deres fibernett i Åfjord.

– Det er mange som etterspør fibernett. Når de endelig får det er det en milepæl, sier Sivertsvik.

Bedriften som utfører det praktiske med oppkoblinga er Nortek i Åfjord. Her er det blant annet Kenneth Stjern som tar hand om arbeidet.

– Montørene synes det er artig å få variasjon i arbeidet, sier Stjern.

Nortek har sine egne sertifiserte montører som utfører arbeidet med å legge fram fiber til alle kundene. Markedskonsulenten forteller at årsakene til at folk etterspør mer kapasitet på datalinjene sine er flere.

– Jeg vil gjerne berømme Rissa Kraftlag og Nortek for at de får på plass det som de store nasjonale aktørene ikke har greid å skaffe oss, sier Siri Strøm-Stjern.

Behovene

Siri Stjern-Strøm Sier at behovene har endret seg i takt med at teknologien har utviklet seg. Mens en før i tida kanskje hadde én datamaskin i hvert hjem, er det nå blitt flere enheter som skal utveksle data med omverdenen. Foruten at folk gjerne har flere datamaskiner i en husstand, har de i tillegg smarttelefoner, nettbrett og andre dingser som eter av båndbredden.

Sivertsvik har tall som viser at forbruket har økt med flere hundre prosent i året. Før lastet folk ned nettsider med beskjeden grafikk og litt bilder. I dag ser folk filmer på YouTube, Netflix og andre strømmetjenester. Dette foregår gjerne på flere av de nevnte enhetene samtidig. Heime hos Siri Stjern-Strøm har de hatt Apple TV sia 2011. Det brukes mer til å se på TV-programmer enn å se dem når de går på lufta på ordinær måte.

– Folk ser nesten ikke lineær TV lenger, sier Stjern-Strøm.

– Det er mange som ikke lenger ser behovet for å ha vanlig TV lenger, sier Sivertsvik.

Strømmetjenester er noe som gjerne forbindes med ungdomsserier som NRK-suksessen Skam og dess like, men en må ikke forledes til å tru at det utelukkende er den yngre garde som har tatt teknologien i bruk.

– Forleden hjalp jeg en kunde på over 90 år, forteller Kenneth Stjern.