- Vi ønsker mer av dette. At næringslivet kommer til oss, slik at vi får konkrete oppgaver å jobbe med, sa universitetslektor Jomar Tørset.

Gruppene av studenter som hadde Vikingbase som sin oppgave, presenterte hva de hadde jobbet med i forhold til bygning på området, og ideer til hva næringsområdet kunne brukes til. Dette har de arbeidet med siden nyttår.

Passivhus

For flerbruksbygget som er tenkt bygd på Vikingbase foreslo de at det burde være et mål å bygge det som passivhus. De foreslo en enkel arkitektonisk bygning med solceller på taket og fjernvarme fra sjøen.

Tegningen studentene la fram viste et bygg med en grunnflate på 1300 kvadratmeter, med produksjonsreal, lager, verksted og kontorlokaler.

Studentene hadde før oppgaven vært på besøk både på området på Kvithylla der Vikingbase etableres, og en tur til Kristiansund for å se på Vestbase.

Havneanlegget

Ei gruppe hadde sett på selve havneanlegget, som de kalte et strategisk knutepunkt der sjø møter land.

De så for seg en utfylling av området på Kvithyll med 40.000 kvadratmeter, for å få et bedre havneområde. Masser til utfylling mente de kunne tas fra Stadsbygd når tunnelprosjektet for ny fylkesveg til Rørvika starter. Det vil være nødvendig med om lag 216.000 kubikkmeter med masser, for å få til en høyde på 2,8 meter over havet.

Studentene hadde også forslag på å tilrettelegge infrastrukturen i området med kaianlegg for framtidig godstrafikk med autonome, eller mannskapsfrie båter.

Tre konsepter

Studentene så for seg tre konseptmuligheter, havbruksrelatert forskning, oljerelatert forskning, og modulbasert hydrolyseanlegg. De mente havbruksrelatert forskning og modulbasert hydrolyseanlegg-produksjon var det som var mest aktuelt.

Det ble pekt på lukkede merder, algeproduksjon med mikroalger og makroalger som ideer for produksjon på området.

Samarbeid

Studentene påpekte også at det burde satses på godt samabried med Rissa videregående skole, men også samarbeid med bedriftene i nærheten som Servi, Fosen Yard, Rissa betong, Dyrendahl og Snadder & Snaskum.