I starten av desember i fjor søkte Rauma Stamfisk AS, en del av oppdrettskonsernet SalMar, om klarering av ny lokalitet for stamfisk i Bjugn kommune. Selskapet ønsket å etablere stamfiskanlegget sitt ved Bjugnholmen i Bjugnfjorden, men har nå fått avslag på dispensasjonssøknaden sin.

La fram planene

Det aktuelle området ved Bjugnholmen er avsatt til NFFFA-2 (Naturområde, friluftsområde, fiske, ferdsel og akvakultur), som betyr at det kun er tillatt å drive akvakultur for bunnkulturer og havbeite. Dermed var Rauma Stamfisk AS nødt til å få dispensasjon fra gjeldende arealplan.

Onsdag var saken oppe i planutvalget i Bjugn kommune, hvor representanter fra selskapet la fram forretningsplanene sine. Imidlertid gikk politikerne enstemmig inn for å gi avslag på søknaden.

Frarådet dispensasjon

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag hadde i forkant av møtet kommet med høringsuttalelse som sterkt frarådet politikerne å gi grønt lys for prosjektet. Frarådingen skyldes blant annet at lokaliteten ligger i et foreslått verneområde som strekker seg fra Kråkvågsvaet, Grandefjæra og Bjugnfjorden.

Ifølge høringsuttalelsen er også Bjugnholmen foreslått som utvalgt område for langtidsovervåking og forskning, som senere kan brukes til sammenligning med «påvirkede områder».

Varaordfører Hans Eide (Sp) leder planutvalget i Bjugn kommune. Foto: Ina Marie Haugen

- Helhetsvurdering

Politikerne i Bjugn har lyttet til Fylkesmannen.

- Vi har lagt vekt på Fylkesmannens fraråding til å gi dispensasjon. Det var ei helhetsvurdering, sier leder i planutvalget, varaordfører Hans Eide (Sp).

«Fylkesmannen er av den oppfatning at oppføring av et akvakulturanlegg i dette området vil være i strid med hensikten med verneformålet og forringe området verdi og nytte som referanseområde», skriver Fylkesmannen i sin uttalelse.

Truede arter

Det pekes også på en rekke andre uheldige effekter av å etablere et stamfiskanlegg i området, blant annet at lokaliteten vil ligge svært nærme verneområdene Bjugnholmen naturreservat og Innstrandfjæra fuglefredingsområde.

Begge verneområder er tallrike på flere truede eller sårbare fuglearter, som svartand, havelle og ærfugl. Fylkesmannen er også bekymret for at etableringen av et stamfiskanlegg vil være en ekstra belastning på sjøørret og laks i fjorden.

Fritidsfiskere

Fylkesmannen konkluderer med at verneverdier og naturverdier, samt allmennhetens mulighet til friluftsliv og rekreasjon i området taler mot etableringen.

- Vi har også lagt vekt på interessene til fritidsfiskerne som benytter en fiskeplass like ved Bjugnholmen. Der er også en båtsetting som går ut Bjugnfjorden på nordsiden av holmen på flo sjø, både større fartøy og fritidsbåter. Vi må også ta hensyn til verneområdene som ligger i forholdsvis nærhet til anlegget, sier Eide.

Åtte arbeidsplasser

Ifølge varaordføreren ville etableringen av stamfiskanlegget gitt Bjugn åtte nye arbeidsplasser.

Bakgrunnen for at Rauma Stamfisk AS ønsket seg nettopp til Bjugnholmen var ifølge søknaden at det er utfordrende å finne nye, egnede områder for stamfisk i Trøndelag.

- Egnethet og avstand til andre lokaliteter er grunn til at vi ønsker etablering ved Bjugnholmen, har daglig leder i selskapet, Paul Martin Ski, tidligere uttalt til Fosna-Folket.

6,5 mål

Etter planen skulle anlegget romme cirka 6,5 mål. Selskapet ønsket å plassere en flåte vest for anlegget, samt innføre ferdselsforbud om lag 20 meter utenfor anlegget.

Dybden skulle variere fra 45 til 92 meter under havoverflaten, og Rauma Stamfisk AS anså det derfor som «lite sannsynlig» at man skulle komme i konflikt med bunnkultur eller havbeite, heter det i søknaden. Selskapet selv konkluderte med at tiltaket kun i liten grad ville påvirke andre interesser ved Bjugnholmen, men får altså ikke gjennomføre etableringen.