Sør-Trøndelag fylkeskommune ved avdeling for regional utvikling – areal og miljø stoppet i forrige uke arbeidet. Brakkeriggen som skal huse arbeidsfolk i anleggsperioden når vindmølleanleggene bygges skal driftes av Fosen Bo- og catering AS. Brakkene skaffes fra Malthus AS, entreprenøren som gjør grunnarbeidet er Johs. J. Sylten AS. Imidlertid er det Statkraft som er oppdragsgiver, og de har overlatt ansvaret for det tekniske til Åfjord kommune.

– Det er Åfjord kommune som handterer dette, sier Rolf Holtermann Holmen i Fosen Bo- og Catering.

En glipp

Brakkeriggen står i hundremetersbeltet og på dyrka jord, men den er et midlertidig tiltak som skal tas ned når anleggsperioden er over.

– Derfor har vi sett på dette som et inngrep som ikke krever dispensasjon fra arealplana eller fordrer høring, sier rådmannen.

Sør-Trøndelag fylkeskommune 22. februar spørsmål angående forholdet til kulturminner på Frøneset. Bakgrunnen er at det er anleggsarbeidet. Det viser seg at det er en avmerking i den nasjonale kulturminnedatabasen Askeladden, med idnr. 56045, som viser at det kan være automatisk freda kulturminner innenfor dette arealet.

Denne registreringa viser til to store forhistoriske gravminner som skal være fjernet gjennom nydyrking. Kulturminnet er lagt inn i databasen Askeladden med en uavklart vernestatus.

–Vi har fått kjennskap til at det skal ha vært graver i området, men de skulle ha vært fjernet, sier Johansen.

Likevel fredet

På registreringstidspunktet i 1972 mente en at gravene var fjernet i sin helhet. Vernemyndighetene har imidlertid brakt i erfaring at dette nødvendigvis ikke er slik. Sentralgrava og andre gravstrukturer kan være intakt under matjordlaget. Dette er en erkjennelse som har kommet etter at maskinell flateavdekking med gravemaskin ble vanlig fra slutten av 1990-tallet i Sør-Trøndelag. På ortofoto av dyrkamarka fra 1950 vises en stor sirkel med diameter 23 meter. Denne mener saksbehandleren meget gjerne kan korrespondere med en av de to nevnte gravhaugene.

De viser også til også at det var nært forhold mellom graver og gården i forhistorisk tid. Det betyr at det også er sannsynlig at det er ytterligere spor som kan være automatisk freda kulturminner innenfor det arealet som nå er avdekket.

Stoppordre

Stoppordren ble gitt i henhold til kulturminnelovens § 8 tredje ledd for tiltak under oppføring for boligrigg på Frøneset. Den gjelder for alt arbeid over kote 4 innenfor anleggsområdet. Åfjord kommune er tilsendt en kopi.

I kommunedelplan for Åfjord sentrum, vedtatt 13. mai 2014, er kartavmerkingen med idnr. 56045 vist som båndleggingsone H730, båndlegging etter lov om kulturminner. I kommunedelplanens bestemmelser paragraf 7 Kulturhistoriske verdier og kulturminner fremgår det i andre avsnitt at «Kulturminner innenfor hensynssone skal bevares, og ved endringer underlegges fylkeskommunens vurdering og uttalelse.»

Askeladden bestemmer

Kommuneplanens arealdel inneholder planbestemmelser og retningslinjer hvordan kommunen skulle forholdt seg. Blant annet står det i kapittel 1. Planinnhold, generell retningslinje, tredje avsnitt at: «Ved behandling av enkeltsaker skal data fra den nasjonale kulturminnedatabasen Askeladden legges til grunn. Alle utbyggingssaker og reguleringsplaner skal oversendes til fylkeskommunens kulturminnemyndigheter og Sametinget i forhold til samisk kulturminner.» Saksbehandleren i Regional Utvikling Areal og Miljø i fylkeskommunen mener derfor både fylket og fylkesmann må inn i bildet. Dispensasjon etter paragraf 19 i Plan- og bygningsloven kan ikke gis i dette tilfellet.

–Sør-Trøndelag fylkeskommune ser svært alvorlig på at vi ikke er forelagt saken på et tidlig tidspunkt, skriver saksbehandler.

–Vi skal i møte med både fylkesmann og fylkeskommune om dette i morgen, sier rådmann Johansen.