- Det er stor interesse for å etablere seg på området, sier prosjektleder for Vikingbase havbruk, Jan Brødreskift.

Vikingbase blir en næringspark både på land og et stykke ut i sjøen.

- Unik tomt

- Det er ei unik tomt, men tilgang til sjøvann. Lakseoppdrettsnæringen har behov for mer areal til landbasert oppdrett, sier Brødreskift.

Hovedsatsingen for området er etablering av havbruksnæring, samt offshore.

- I dagens situasjon er det havbruk som peker seg ut, men offshore kommer nok tilbake, sier Johan Wemundstad som sammen med Petter Bakøy, Conny Karlsen, og Rissa Invest står bak Vikingbase AS.

Synergieffekt

- Vi har et godt samarbeid med Sintef og NTNU. Vi er tett på FOU-miljøet, påpeker Olbert Aasan som representerer Rissa Invest.

Han mener etableringen av Vikingbase kan gi en vinn-vinn effekt.

- Vi vil forsøke å få til en synergieffekt med bedriftene i nærheten, sier Aasan og nevner verftet, Servi, Elpro, Itab, Snadder og industrien i Leksvik og Vanvikan.

- Det blir spennende og se hva vi får til.

Conny påpeker at de ønsker å utfordre NTNU og Sintef.

- Vi ber dem se på muligheten for å bruke oss her ute på en del ting, sier han.

- På Vikingbase blir det god plass for forskningsmiljøet til å teste ut ulike ting i større skala enn de har mulighet til i Trondheim, samt et bindeledd til Hitra og Frøya, påpeker han.

Det bemerkes også at samarbeidet med Rissa videregående skole er viktig, men også indirekte samarbeid med den videregående skolen på Sistranda på Frøya.

Flerbrukshall

Det planlegges en flerbrukshall for næringen/industrien som etablerer seg på Vikingbase. Det vil si et fellesbygg som inneholder felles logistikk, et mottak, kontorer, lager, kantine og så videre.

Illustrasjon over området.

Innenfor havbruk mener Brødreskift at det er behov for flere bein å stå på.

- En voksende del av sjømaten vi spiser kommer fra havbruk. I kjølvannet av den norske oppdrettsnæringa sin vekst, ser vi en knoppskyting med nye bedrifter innen havbruk. Det dreier seg mye om utstyr til næringa, men det er også potensiale i oppdrett av andre arter. For eksempel algedyrking, som er svært utbredt på verdensbasis, mens vi her i Norge så vidt har begynt, sier Brødreskift.

Oppdrettsnæring

Han nevner en rekke eksempler på hva som kan være interessant å etablere på Vikingbase.

- Oppdrett av reker er i oppdrettssammenheng langt større enn norsk lakseoppdrett. Det kan distribueres World wide i frossen tilstand. Dette er en utvikling Norge bør være med på.

Han mener at Vikingbase også er en ideell lokalitet for produksjon av postsmolt.

Postsmolt er en lakseyngel som er klar for overgangen fra et liv i ferskvann til sjøvann. Det er jo levert en konsesjonssøknad på postsmolt som fullt utbygd innebærer investeringer på over 500 mill.

Her vil det også bli mulighet for større investorer å bli med etterhvert som prosjektene går fremover.

Også andre andre arter som oppdrett av torsk og kveite kan være aktuelle i framtiden.

- Det er mange som har vært med og bidratt for at vi skal få til dette. Vi er heldige som har folk med energi og kompetanse som er med. De fortjener honnør, avslutter Olbert Aasan.