Kurset er beregnet for ungdom fra 15 til 18 år, og det er prosten i Fosen, Brita Hardeberg som er fagansvarlig for samlingene. Trosopplærer Vidar Schanke er prosjektleder. Selv om Brita og Vidar begge bidrar med både teori og råd, så er det de eldste ungdommene som skal ta seg av gjennomføringen denne helga, det er «learning by doing» som gjelder.

Kursbevis og diplom

Tanken er å kunne samle kursbevis for hvert år, som senere også er kjekt å ha med i bagasjen når det blir aktuelt å skrive CV og søke jobb. Et ungdomslederkurs er på totalt 16 timer, og når man har deltatt på samlingene flere ganger kan man legge sammen kursbevisene og få et nytt et.

Foto: Siri Wold

Ungdommene lærer blant annet mye om organisering, planlegging og grensesetting under samlinga, og i år var i alt 23 stykker samlet på gammelskolen på Tarva.

- Når det skjer noe som ikke var helt planlagt, hva gjør en god leder da? Det er noe av det vi jobber med. Under samlinga for to år siden ble vi møtt av storm, og kom oss ikke ut hit til Tarva som planlagt. Alternativ plan måtte gjennomføres, og den læringseffekten det ga ungdommene var jo kjempemessig, forteller prost Brita Hardeberg.

- Får frem ressursene

Hun er tydelig på at metoden med ledertrening, undervisning og det å reflektere sammen over det som skjer, samt å ta stilling til uforutsette hendelser som dukker opp, gir gode resultater.

-Jeg har drevet med dette i 25 år, og har tatt med meg denne metoden å arbeide på. Det er en fantastisk måte å få frem ressursene i ungdommene på, forteller hun.

Grensesetting, samtaleteknikk, seksualitet og kjønnsforståelse har vært tema under årets samling, og ungdommene forteller selv at det har vært ei lærerik helg.

Foto: Siri Wold

20 år gamle Hanna Askjemhalten er i år leirleder. Hun har vært med siden hun var 15, og bekrefter at hun har lært mye som hun vil ta med seg videre i livet.

- Da jeg ble med på det første kurset turte jeg nesten ikke snakke høyt foran andre, men jeg har lært veldig mye og blitt mye sikrere på meg selv, sier hun.

Kurshelga avsluttes med en gudstjeneste, som ungdommene selv har ansvar for.

- Det første året turte jeg nesten ikke å tenne et lys, og i fjor holdt jeg en preken. Man blir fort trygg og utvikler seg mye gjennom disse samlingene, forklarer Hanna.

- Har blitt mer selvstendig

For Malin (16) har det også betydd mye å være med på kursene. Hun er med for andre gang i år.

- Jeg har blitt mye mer selvstendig, og kursene er veldig interessante. Vi lærer mye her som vi ikke gjør på skolen, sier hun.

Samarbeidsøvelser som å lage mat og planlegge hvem som skal ha ansvar for de ulike måltidene og andre gjøremål gjennom kurshelga har også vært lærerikt. Spesielt det at man også har forsøkt å fokusere på å sette sammen gruppene slik at man blir kjent med deltagere fra andre kommuner enn hjemkommunen har vært med på å gjøre at ungdommene er blitt godt kjent med hverandre, tror Malin.

- En litt artigere skole

- Vi har prøvd å mikse slik at det ikke blir kun de fra Stadsbygd eller Rissa som havner på samme gruppe. Vi lærer å reflektere. Jeg hadde litt angst før, men har lært å gå litt utenfor min egen komfortsone og har blitt mye tryggere. Det har på en måte vært litt som en skole, men en litt artigere en, smiler Malin.

Det at kursene kan holdes på Tarva, litt utenfor allfarvei, er med på å gjøre at planleggingen krever litt ekstra, og ungdommene har også satt pris på kursstedet.

Sarah og Malin Foto: Siri Wold

-Det er en bra plass. Det er nesten ikke mobildekning, noe som har gjort at alle har blitt mer deltagende på kurset. Det har blitt et bedre fellesskap bare ved å legge vekk mobilen, man blir godt kjent med hverandre, sier Hanna.

- Dansa til nedlasta musikk i måneskinn

- Jeg tror vi kan konkludere med at Tarva er et fint kurssted. Ungdommene stod og dansa til nedlasta musikk på verandaen i måneskinnet, uten at det var noen naboer som klagde på bråk, forteller trosopplærer Vidar Schanke.

Gjennom å gjøre alt selv får ungdommen verdifull erfaring, og de oppdager gjerne ikke hvor mye de faktisk har lært før etterpå, tror Schanke.

-De blir kloke av egne erfaringer. Det som skjer, er at de ikke tenker over at de blir veldig deltagende, de oppdager det først etterpå, forteller Schanke.

Vidar, Brita og Hanna. Foto: Siri Wold

- En fantastisk prøvingsarena

Under årets og foregående samlinger har det vært felles samling for alle, uavhengig av alder og tidligere erfaring med ledersamlingene. Det jobbes nå med å få til to samlinger, forklarer han.

-Vi jobber nå med å få til en samling for de som er nye, og en samling for de erfarne som har vært med flere ganger, sier Schanke.

Prosten samtykker i at det å ha samlingene på Tarva gir ungdommen ei ekstra utfordring, som også er positivt for læringen.

- Tarva er en fantastisk prøvingsarena. Her er det ingen butikk, så hvis de har glemt syltetøy, så er det ikke syltetøy å få kjøpt. De ytre rammene gjør fleksibiliteten litt mindre, og det lærer de på. Det ble en vellykket kurshelg, med kjempegod stemning, sier prost Brita Hardeberg.

Foto: Siri Wold

-Undervisning alle kan ta del i

Det å kjenne på egne grenser og passe på at man ikke tråkker over andres, er også en viktig del av trosopplæringen, og grensesetting er et tema som går igjen.

- Alle barn og ungdom på Fosen kan delta på denne samlinga. De små kommunene har ofte ikke muskler til å gi den samme trosopplæringa og vi tilbyr derfor noe undervisning som alle kan ta del i. I år har vi hatt fokus på kjønnsforståelse og grensesetting, og vi har blant annet gjennomgått den nye vigselsliturgien, vist ungdommene hva som er forskjellen og hvor debatten står, forteller Hardeberg.