Ved Landbrukets Hus på Brekstad har Astrid Bjørnhild Grønning Rømme oppskriften og den viktigste ingrediensen for at du skal kunne lage en dødelig fristende «sommerpub» for de forhatte brunsneglene.

En tom isboks, helst med mørk farge, er huset. Noen hull litt opp på sidene blir innganger. I selve boksen legges litt leca-kuler eller grus. Når det er på plass, så er det bare den dødelige øl-miksen som gjenstår.

Ikke alkoholholdig øl

- Det skal ikke være øl med alkohol, men vørterøl anbefales, sier Grønning Rømme. Til en liten flaske med vørterøl tilsettes i underkant av ei teskje med virkemiddelet Nemaslug. Nemaslug inneholder levende nyttenematoder som ikke er skadelige for mennesker, husdyr, planter, frukt eller grønnsaker.

- Oppbevar Nemaslug mørkt og kjølig til det skal brukes, forklarer Grønning Rømme. Blandes pulveret med vørterøl, så er det bare å ha på flaske med øl, og riste godt før man tømmer det opp i boksen eller eska som er «snegle-puben».

- Ikke bruk salt

Enkelt sagt, så fungerer Nemaslug ved at det «spiser opp» sneglen fra innsiden.

- Det er Ørland hagelag som har kjøpt inn Nemaslug, men vi bistår med å dele det ut til folk som ønsker å bekjempe brunsneglene, sier Astrid Bjørnhild Grønning Rømme. Hun fraråder folk å bruke salt mot sneglene, da det er en inhuman avlivningsmetode sammenlignet med Nemaslug.

Sneglene «elsker» hverandre

Et annet moment er at brunsneglene bokstavelig talt elsker sine egne. Levende brunsnegler spiser mer enn gjerne sine døde artsfrender, og om disse er drept med Nemaslug så går virkestoffene over til den som spiser som dermed også dør av middelet.

Vann kan brukes

Nå må man heller ikke ha vørterøl for å lykkes. Pulveret kan blandes med vann, to teskjeer til en liter, som brukes på samme måte.  Man kan også plukke levende snegler, klippe de rett over bak følehornene og blande de med oppløsningen med Nemaslug. Deretter kan blandingen av Nemaslug og døde snegler legges ut som åte på steder der brunsneglene ferdes.

Kan hentes i kontortiden

- Unngå å sette det i direkte sollys, forteller Grønning Rømme. Hun har fortsatt om lag 50 små plastbokser med Nemaslug stående i kjøleskapet ved Landbrukets Hus på Brekstad. Fosninger som ønsker å bekjempe brunsnegler er velkommen innom i kontortiden til å hente seg en boks og få med oppskrift på bruken av middelet.

Herlig, herlig, men farlig, farlig. For brunsneglene er dette alt som skal til for å la seg lokke til et dødelig øl-party. Foto: Skjalg Ledang