Det var i våres at historielaget møttes for å diskutere gamle ord og uttrykk. Når samtalen er godt i gang, fortsetter den gjerne ut i de små timer. Det var slik denne gangen også, minnes Terje By.

Arbeidsgruppe

Det ble til at de bestemte seg for at de ikke ville slippe dette temaet, og så kom ideen om å sette egne folk på saken.

– Gammelordgruppa skal forsøke å samle gamle ord og uttrykk fra Åfjord. Vi tror dette er et viktig arbeid. En del ord og uttrykk er allerede ute av dagligtalen. Det haster med å finne tak i dem og få skrevet det ned, sier By.

Han tilføyer at en del ord nok vil være gjenkjennelige for andre fosninger eller kanskje fra hele Trøndelag.

– Det skal ikke være noen vitenskapelig avhandling dette, sier By.

System

Den som har fått ansvaret for å koordinere og skrive ned forslagene som kommer inn er Iris Aarvik Larsen. Hun er sekretær og skriver alle funn inn på laptopen sin. Så langt har hun fått inn over 500 forslag.

– Ennå trur jeg bare vi har skrapet i overflata, sier Bye.

Larsen bekrefter at de er i startfasen. De har laget et system med ti forskjellige ordgrupper. Ikke som de ti ordklassene, men heller knyttet til bruksområde.

Eksperter

Ordsamlerne ønsker å engasjere flest mulig i Åfjord i arbeidet. De trenger ikke å være språkeksperter, på fagspråket kalt filologer, for å komme med forslag. I dette arbeidet er det menigmann som sitter med ekspertisen. De har sendt ut epostadressa til Terje By, terjea-b@online.no,  til kreti og pleti for å få inn så mye som de klarer.

Rettskriving

– Vi trenger hjelp til dette innsamlingsarbeidet. Har du noen gamle ord og uttrykk som foreldrene eller besteforeldrene dine brukte, så send det til oss, sier By. Han sier folk ikke skal bekymre seg for rettskrivninga. Derimot vil de helst vite hva ordet betyr og i hvilke sammenhenger det var brukt.