Ordfører Ogne Undertun (Ap) og utbygger Tor Langvold er enige om at Bjugn kommune trenger et fungerende handelssentrum.

Hvor senteret skal ligge, virker de derimot ikke like samstemte om.

Etterlysning

Det var på formannskapsmøtet i mai at Einar Aaland (H) etterlyste dialog mellom partene, og at noe snart må begynne å skje.

– Hvorfor snakker ikke kommunen og utbyggerne med hverandre? På Bjugn-torget har det ikke skjedd noe siden 2015, og det har gjort at andre aktører har begynt å tenke nye tanker. Nå må de begynne å snakke sammen!

– Vi har forsøkt, repliserte Undertun oppgitt.

Aaland mener at de forskjellige aktørene må bli enige om et kompromiss som er til det beste for kommunen.

– Det er utenkelig med to kjøpesentre i Botngård; det kommer ikke til å skje! De kommer til å utkonkurrere hverandre. Skal vi stoppe handelslekkasjen til Brektad, må vi samle krefter. Vi kan ikke vente lenger nå.

Bjugn-torget

I Bjugn kommunes sentrumsplan, vedtatt i 2015, står det at handelssentrum i Bjugn skal ligge i Alf Nebbs gate. Der ligger i dag Bjugn-torget, som eies av Francis Hay.

Samtidig har Bjugn Næringsforum (BNF) planer om å bygge et helt nytt megasenter på over ti tusen kvadratmeter, i sjøkanten.

– Medlemmene våre har ønsket seg et nytt og bedre kjøpesenter enn Bjugn-torget, sier Langvold til Fosna-Folket.

Og ordføreren er på ingen måte fremmed for tanken om et splitter nytt kjøpesenter, men...

– Jeg er veldig positiv til at det har oppstått tanker om å bygge kjøpesenter et annet sted. Problemet er at dette er tenkt på et område som ikke er regulert for den type bygg, sier Undertun.

Håvard Sundseth, Marlow Aasan og Tor Langvold vil bygge 10 000 kvadratmeter med kjøpesenter. Foto: Ine Marie Haugen

Reguleringsplan

Derfor etterlyser ordføreren en formell henvendelse fra utbyggerne - snarest mulig.

– Kommunen kan ikke endre sine planer ut i fra at noen har noen idéer. Det må være en formell samhandling mellom slike idéer og kommunen før det kan legges til rette i form av reguleringsarbeid, sier Undertun.

En slik reguleringsprosess tar gjerne tolv måneder, kanskje mer, og før denne er på plass kan ingen utbygging starte.

I oktober 2016 sa Langvold til Fosna-Folket at han regnet med at kjøpesenteret skulle stå ferdig innen utgangen av 2019.

12 000 kvadratmeter

Denne uken sier Langvold til Fosna-Folket at det tidsperspektivet står ved lag.

– Vi er i en fase nå at forprosjektet snart er ferdig. Så skal vi over i en planleggingsfase med et eiendomsselskap, som får det videre ansvaret for å ta prosjektet inn i en byggefase. Planen er å ferdigstille kjøpesenteret i løpet av høsten 2019.

I januar skrev Fosna-Folket om planene om å bygge et kjøpesenter over to etasjer, på minst 12 000 kvadratmeter.

– Bjugn-torget har en bygningsmasse som ekspertene sier er utslitt, og må fornyes. Tomta går bare en halvmeter utenfor veggene, så det er ikke en stor nok tomt, sier Langvold, som er leder i BNF.

For BNF er det først og fremst to områder som er aktuelle.

– Det ene alternativet er der hvor Fosenhus og Bjugn bowling ligger i dag. Det andre er fyllinga vest for Eik-senteret, i Emil Schankes gate.

Det «tredje alternativet» er å re-etablere Bjugn-torget, som ble overtatt av Trondheimsinvestoren Francis Hay og selskapet Norinvest AS i mars 2015.

Francis Hay har planer om å pusse opp Bjugn-torget. Foto: Erik Eikebrokk

– Lykke til

I motsetning til BNF trenger ikke Francis Hay noen omregulering for å bygge ut eller pusse opp Bjugn-torget. Han svarer imøtekommende på spørsmål om det kan være aktuelt å oppgradere det eksisterende senteret.

– Det kan det absolutt. Vi tenker å tilpasse og bygge. Men først ønsker vi å få avklart hva som skjer med området rundt, og hvordan det blir med bygging av leiligheter og næringsutvikling.

Overfor Fosna-Folket avviser Hay at Bjugn-torget er døende, til tross for at lite har skjedd de siste to årene.

– Vi skal gjerne bygge ut, vi, og ønsker alle velkommen til Bjugn-torget. Vi skal pusse opp til den standarden folk vil ha, og tilby gode og rimelige lokaler. Vi har planer om å drive senteret videre. Interesserte leietagere må bare ta kontakt.

Da Bjugn-toget ble ferdigstilt i 1978, var det Fosens første kjøpesenter, noen måneder før Libra på Brekstad.

Bjugn-torget, bygd i 1978, var Fosens første kjøpesenter. Foto: Arkivfoto

Ting tar tid

Noe tidsaspekt for en eventuell oppussing syns utbyggeren det er vanskelig å gi. Sentrumsplanen, som ble vedtatt i 2015, gjør at Hay, i motsetning til nye utbyggere, kan pusse opp Bjugn-torget etter eget forgodtbefinnende.

– Det går ikke nødvendigvis så fort alltid. Ting tar tid.

Hay virker ikke å ha spesielt stor tro på det ambisiøse prosjektet i sjøkanten.

– Har de leietagere til det? Det er begrenset hvor mye omsetning man kan få til, og hvis leietagerne må betale over dobbelt så mye i leie, så gjør jo det noe med bunnlinja.

– Det skal bli morsomt å se...