30. juli er det klart for Oi! Trøndersk Matfestival i Trondheim. Festivalen feirer tiårsjubileum i år, og mye har skjedd på lokalmatfronten siden oppstarten, forklarer prosjektleder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS, Brit Melting.

- En viktig arena for lokalmat

- Det har vært en gledelig utvikling, og matfestivalen har blitt en viktig arena for å vise frem både produkter og produsenter, sier hun.

Produsentene har utviklet seg både på produkter og design, og festvalen har blitt mye større. Fra å ha 60- 70 utstillere, har det nå i de siste årene vært over 100 ulike utstillere. I år, på tiårsjubileet, er det rekordmange utstillere.

- I år har vi rekord med 117 utstillere, og 20 bryggeri. Vi har trekt det litt lenger, og utnytter hele Kongens gate, helt fra Søndre gate til den nylig etablerte Mathallen i Prinsenkrysset. I hver ende vil det være ti barneaktiviteter, siden vi har tiårsjubileum. Ti sjømatrelaterte aktiviteter, og ti landbruskrelaterte aktiviteter, forklarer Melting.

Les også: Snart får Fosen eget pølsemakeri

Der kan barna blant annet lære seg hvor maten kommer fra, og hvordan den blir produsert. De får kutte, blande og smake, og lære ved å gjøre.

- De kan blant annet få steke sin egen fiskekake, og sykle sin egen smoothie, forteller Brit.

Sammen med 4H kan barna få lage smoothie med fysisk aktivitet, ved hjelp av sykkel, med økologiske råvarer. Andre aktiviteter barna kan være med på er å lære seg hvordan man åpner blåskjell, lage minipizza, presse solsikkeolje og bli sjømatagenter.

- Det skal være attraktivt for barnefamilier å komme til matfestivalen. Vi har de siste årene hatt over 150 000 besøkende, og vi regner med at det ikke blir færre i år. Vi har god kapasitet til å ta i mot flere, sier prosjektlederen.

Fosen sterkt representert

Festivalen har et stort mangfold av produkter til årets festival, fra kyst til fjell. Av produkter fra Fosen finnes alt fra øl og is til bakevarer, urter og sjømat.

- Vi har flere utstillere fra Fosen, og i år er det litt artig at vi har med Åfjord så sterkt. De satser på å servere mat fra Åfjord, i tillegg til å selge produkter og råvarer. Jeg tror det blir en veldig spesiell pizza, sier Melting og sikter til lokalmatpizzaen der det blir brukt blant annet blåskjell fra Åfjord.

For to år siden vant Heggli Urtehage fra Rissa i kategorien Årets produkt for sin rabarbrasaft.

- Vi har noen kåringer under festivalen, og Heggli trakk det lengste strået. Romstad gård fra Bjugn vant i fjor for beste stand, de er blant de som har vært med lengst. Jeg tror faktisk at de har vært med oss fra starten av. Vi har mange og utrolig innbydende og fine produkter fra Fosen, og i år har vi også fått med nyetablerte Melsky og Hindrum Gårdsysteri, som skal stå sammen med Reins kloster i økoteltet.

Fosenregionen er representert med en stor variasjon av produkter, både under bryggerifestivalen og matfestivalen. Selv om mangfoldet av produkter fra Fosen er bredt, er det likevel ett produkt fra Fosen Brit gjerne skulle sett at festivalen kunne friste med.

- I år har vi jo ikke silda som er typisk for Fosen. Det hadde vært supert om vi kunne fått synliggjort den enda mer her i trøndelag. Vi vil gjerne ha sild til vår neste matfestival, sier Melting.

Kjendiskokk

Til festivalen kommer også den asiatiske tv- kokken Chef Wan, som er Asias svar på Jamie Oliver.

- Chef Wan kommer inn med båt etter at grønnsakene fra Frosta kommer til åpningen i Ravnkloa, og skal være med videre til arenaen der han skal kokkelere med sjømat. Han skal også være med på det vi har kalt Ung Restaurant, der ungdommer skal få være med å lage en buffet. Han er jo med på å løfte festivalen litt, det er artig at vi har fått med en kjent kokk til tiårsjubileet vårt, sier Melting.

Adrian Løvold, lovende kokk fra Trondheim skal være hovedkokk under festivalen, og det blir også mye show fra de to scenene under festivalen, forteller Melting.

- Vi har to scener, en sjømatscene og en hovedscene. Adrian er en upcoming man, og skal lage mye gode retter fra hovedscenen vår, opplyser Melting.

Sett denne? Se «Sture» grille sushi til «NTE-toppene»