«Vi har en grevling i taket», sang Knutsen og Ludvigsen.

I dette tilfellet var det neppe i taket at grevlingen oppholdt seg.

- Til besvær

Det var fredag ettermiddag at politiet ble kontaktet av en bjugning.

- Det var en grevling som plaget folk i Bjugn. Ifølge loggen var grevlingen til besvær, opplyser lensmann Rune Halvorsen ved Fosen lensmannsdistrikt.

Hva som var de mer konkrete anklagepunktene mot grevlingen, går ikke frem av politiloggen. Heller ikke viltnemnda har mer informasjon om denne konkrete grevlingepisoden.

Grevlingfeller

Fosna-Folket får fra viltnemndas vakttelefon opplyst at grevlingsaken i Bjugn langt fra er unik.

- Vi får mange telefoner om grevling. Fra Nes, Lysøysund og Brekstad. Det har vært en del i sommer, men det går jo litt i rykk og napp. Det virker som det er mer grevling enn før, sier Roger Olden som er på vakt på vilttelefonen.

Han påpeker at han ikke er noen grevlingekspert, men forteller at viltnemnda har rykket ut på noen grevlingsaker.

- Vi har satt opp feller. Så har vi bestilt flere feller, men det er jo ikke grevlingjakt vi primært driver med, understreker han.

Graver i hagen

Dersom grevlingen skaper for mye trøbbel for folk, oppfordrer Olden folk til å ta saken i egne hender. Enten sette opp grevlingfeller eller jakte grevling. I Norge er jakt på grevling tillatt fra 21. august til 31. januar.

- Hvilke problemer er det grevlingen egentlig forårsaker?

- Den kan vel være litt nærgående. Så graver den i hager og blomsterbed og ødelegger. Noen er kanskje også redd for at grevlingen skal ta katta, sier Olden.

Folkehelseinstituttet skriver også på sin hjemmeside at grevlingen ofte graver seg ned i gressplener på jakt etter meitemark.

«Den kan da lage utallige hull i plenen. Den kan også ta tilhold under hus og terrasser, noe som mange føler er ubehagelig. Det kan også bli en del skade på bygninger, spesielt uthus og garasjer, ved at den graver ut hiet sitt her», skriver instituttet.

- Ikke farlig

Seniorforsker Jan Ove Gjershaug står oppført som grevlingekspert ved NINA. Selv mener han det er andre ved instituttet som kan mer om grevling enn ham, men forskeren tar seg likevel tid til en liten grevlingprat med lokalavisa. Gjershaug avviser at grevlingen kan være farlig for folk.

- Grevlingen er normalt kun på jakt etter meitemark. Den er altetende, men mark er hovedføden. Grevlingen er normalt sky, men den har dårlig syn og det kan derfor skje at den går nær folk, sier han.

Gjershaug har aldri hørt om at folk har blitt angrepet og skadet av grevling.

- Men grevlingen sover i hi om vinteren, og man bør selvfølgelig ikke stikke hodet inn for å se. I likhet med andre dyr, har også grevlingen instinkt som gjør at den beskytter barna, påpeker han.

«Fredelige dyr»

Folkehelseinstituttet kaller det en myte at grevlingen kan være farlig for mennesker.

«Mange mennesker har en ubegrunnet frykt for grevlinger. En gammel myte er at grevlingen er hissig og biter, og at den ikke slipper taket før det knaser i bein. Dette er ikke tilfelle. Grevlinger er fredelige dyr, og hvis de blir forstyrret vil de flykte. Blir den derimot truet og presset opp i et hjørne kan den flekke tenner. Når faren er over stikker grevlingen av», står det på instituttets hjemmeside.

Avviser grevlingår

Seniorforsker Gjershaug sier at det først og fremst er om kvelden eller om natta at grevlingen er ute.

Han kjenner ikke til at det finnes noen nøyaktig overvåkning av grevlingbestanden i Norge.

Andre arter, som for eksempel lemen, kan i løpet av kort tid ha en eksplosiv økning i antall individer. Det kaller vi gjerne lemenår. Gjershaug avviser at det er noe som heter grevlingår, og sier at grevlingen neppe har en slik eksplosiv variasjon i populasjonen.

Les flere grevlingsaker: