Ikke alle politikerne var like imponert over at de to ordførerne tilsynelatende har skiftet mening etter onsdagens møte i ordførerkollegiet i Fosen.

- Nakkegrep

- Jeg synes denne saken er godt utredet. At noen av de andre ordførerne i Fosen har tatt nakkegrep på Ove og Steinar bryr jeg meg ikke så mye om. Jeg støtter prosjektleders innstilling, sa Tormod Overland (Frp).

Prosjektlederens innstilling gikk ut på at Leksvik og Rissa kommuner sier opp sin deltakelse i Fosen Helse IKS fra 1.1.2017,

med virkning fra 1.1.2018.

Håpet på endring

- Jeg er tjener for innbyggerne våre. Helsesiden er kjempeviktig for meg, og tilbakemeldingene jeg har fått de siste årene er at veien fra sykehuset til Ørland er lang. Jeg var så kjempeglad for at vi nå skal få en endring på det. Denne saken var det stor enighet om for et par dager siden, påpekte Liv Darell (Sp).

Ba om mer tid

Før diskusjonen påpekte Steinar Saghaug at Rissa og Leksvik har vært en del av Fosen Helse siden 2009.

- Det skjer mye framover, og det interkommunale samarbeidet vil fortsette. Det kan være lurt å bruke litt mer tid på denne saken, sa han.

Også Ove Vollan forsvarte at det kunne være lurt å tenke på hele Fosen, selv om han i utgangspunktet var enig i rådmannens forslag om å si opp avtalen fra 1. januar 2017 og gå ut ett år senere.

- Resten av ordførerne i Fosen mener det er veldig viktig at vi er med. At våre 2,3 millioner kroner inn til Fosen Helse skal velte alt sammen skjønner jeg ikke helt, men jeg tror det er riktig at vi bruker et ekstra halvår på å tenke gjennom om dette er det riktige valget, sa Vollan.

Samarbeid

- Å ha et samarbeid er viktig. Vi må stå sammen i Fosen, da blir vi sterkere. Jeg synes vi skal vurdere samarbeidsavtalene våre ordentlig, sa Per Kristian Skjærvik (Ap).

Han bemerket at han gjerne ville vite mer om en oppsigelse ville føre til at det ble rimeligere og bedre tjenester, og bedre fagmiljø.

- Det kunne jeg tenke meg å ha i bunnen. Indre Fosen Arbeiderparti er for regionalt samarbeid, og vi skal oppføre oss så jeg støtter ordførernes forslag, sa Skjærvik.

Økonomiske uklarheter

- Leksvikfløyen i Senterpartiet støtter forsalget om å utsette et halvår. Innstillingen fra prosjektleder er for så vidt bra, men de økonomiske konsekvensene er litt uklare, mente Bjørnar Buhaug (Sp).

Han påpekte at det er betydelige midler som kommer inn til Fosen Helse, som ikke kommer fra kommunen.

- Blir det endret om vi går ut, og får vi eventuelt tilført de midlene? Fosensamarbeidet har en verdi og jeg tror vi bør bruke litt mer tid på dette, sa han.

Kollaps?

Også Line Marie Rosvold Abel (V) stilte spørsmål ved økonomien i dette.

- Klarer vi dette uten at det koster oss mer enn det vi legger i Fosen Helse i dag? spurte hun.

- De andre ordførerne signaliserer at Fosen Helse kollapser om vi går ut. Jeg har landet på at jeg stemmer for å utsette et halvår. Vi må vise at det er vilje til samarbeid, sa Odd Arne Sakseid (KrF).

- At vi ønsker å melde oss ut betyr at det ikke er samsvar med det vi putter inn og det vi får ut igjen. Jeg er usikker på hva vi får igjen med å utsette et halvt år, sa Kurt Myrabakk (Frp).

Ved avstemming ble det 14 stemmer for ordførernes forslag, mot seks for prosjektleders innstilling.

Næringsarbeid

Fellesnemnda skulle også ta stilling til politisk organiseringen av næringsarbeidet fra 1. januar 2017.

Prosjektleders innstilling lød på at næringsarbeid organiseres politisk som et kommunalt foretak fra nyttår. Dette ble enstemmig vedtatt.

I tillegg ble en spissing av formuleringen om at vedtaket skal evalueres ved utgangen av september 2017 fra Knut Ola Vang (Ap) vedtatt.