Vi vil at Ørland skal være en kommune hvor det er trygt og godt å vokse opp.

Vi vil ha mobbefrie skoler og barnehager, og mobbefrie aktivitetsarenaer.

Vi vil at de som opplever mobbing og deres pårørende, skal bli hørt og få hjelp.

Vi vil at alle voksne skal gripe inn og stoppe mobbing.

Alle barn og unge har rett til et godt fysisk og psykososialt miljø i sin skole. (Opplæringslovens § 9a). Skoleeier, altså kommunen når det gjelder grunnskolen, har et overordnet ansvar for skolene og er således ansvarlig for at elevene har et godt fysisk og psykososialt miljø på sin skole.

Det å bli mobbet kan sette varige spor. 17 000 elever blir jevnlig mobbet og gruer seg hver eneste dag til å gå på skolen. Vi vet at barndommen på denne måten kan gå tapt. Mange bruker hele livet sitt til å bearbeide vonde opplevelser fra barne- og ungdomsårene.

FAKTA:

I 2002 startet Bondevik II-regjeringen «Manifest mot mobbing» og lanserte sin Null-visjon. Kong Harald holdt nyttårstale om mobbing, og skoler ble tilbudt antimobbeprogram med dokumentert effekt. Mens mobbingen økte med gjennomsnittlig ti prosent i året i perioden 1995 til 2001, var mobbingen i 2004 redusert med 30 prosent.

Tallene har lenge vært ganske stabile, viser Utdanningsdirektoratets undersøkelser blant elever i 5. - 10. klasse i grunnskolen og alle de tre klassetrinnene i videregående skole. Undersøkelsen fra 2013 viste mye lavere tall enn det en hadde funnet tidligere, men dette skyldtes sannsynligvis at en hadde endret både spørreskjemaet og tidspunktet på året for undersøkelsen. Fra 2013 til 2014 var det en nedgang fra 4,3 til 3,9 prosent. Vi må se tall fra de neste undersøkelsene før vi kan si sikkert om andelen som mobbes går ned. Det siste året har det kommet frem flere historier i media, der barn og foreldre ikke har blitt hørt når de har fortalt om mobbing.

KrF sitt nasjonale forslag:

Kontinuerlig kamp mot mobbing

- Det er ikke nok å skrive under på et anti-mobbemanifest og så tro at en er ferdig med saken

- Det må være et kontinuerlig høyt trykk på toppnivå i kampen mot mobbing. Det er det ikke nå.

- Professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger sier det slik: «Fornyelsen av mobbemanifestene har ikke vært veldig tydelig. Det kraftige fokuset mot mobbing som man hadde under Bondevik-regjeringen forsvant på veien»

Innføre mobbeombud

- Vi mener familier som opplever mobbing må slippe å føre en kamp mot systemet i tillegg til de utfordringene de allerede har. Derfor vil vi ha et uavhengig mobbeombud i hvert fylke.

- Vi mener det er viktig å ha en instans som det oppleves lettere å kontakte enn fylkesmannen i dag, og at dette er en instans som det vil være naturlig både for elever, foreldre og lærere å få råd, hjelp og kompetanse fra.

- KrF har allerede fått gjennomslag for og ansatt et slikt ombud i Buskerud fylke.

- I budsjettforliket for 2014 fikk KrF blant annet gjennomslag for en bevilgning på 10 mill. kroner til styrket læringsmiljø i skolen. Bevilgningen ble avsatt til en egen pott som skoler, kommuner og fylkeskommuner kunne søke om støtte fra til konkrete tiltak for styrket læringsmiljø i skolen, herunder prøveprosjekter med mobbeombud i ett eller flere fylker. Det ble funnet rom for dette..

- Vi vil også vurdere om et uavhengig mobbeombud skal ha sanksjonsmuligheter overfor skoler for å sikre at opplæringslovens § 9a om arbeidsmiljø blir fulgt.

KrF sitt budskap:

- Det nytter å bekjempe mobbing - hvis regjeringen, fylkene og kommunene vil.

- Vi må stadig opprettholde kampen mot mobbing. Den må føres tydelig, og den må føres hele tiden.

- Alle har et ansvar. Hvis alle lærere og voksenledere stanser det de med det blotte øye kan se av mobbing, så vil det innebære noe som ligner en revolusjon.

- For oss er dette et verdispørsmål. Det dreier seg dypest sett om menneskeverd og likeverd.

- Vi trenger en dyp mobilisering av holdninger basert på at vi har bestemt oss for at vi ikke

vil ha mobbing i skolen.

Spørsmål og svar:

Er ikke det å vedta en nullvisjon det samme som å vedta godt vær? Erfaringen fra nedgangen som kom da Bondevik 2 innførte sin «null-visjon», viser at klare mål og høye ambisjoner har en effekt.

Signhild Storlien Lund

1.kandidat. Ørland KrF