Vi må samtidig lage en forpliktende tidsplan for hele kommunen, der planen følges opp med midler til videre utbygging av fiberbredbånd i Rissa. Fevåg har i flere år ventet på en bedre mobildekning, noe som kan løses med at det kommer fiber som mobiloperatørene kan benytte seg av.

I Rissa kommune er kapasitet og tilgjengelighet svært variabelt. Sentrum og Kvithylla har i noen år hatt tilgang til fiberbredbånd, Stadsbygda har fått om råder utbygd de to siste årene. Samtidig skal man ikke langt utenfor sentrumsområdene før internett-tilbudet er svært redusert - om ikke praktisk talt fraværende. Rissa kommune strekker seg fra Nordfjorden i nord til Rørvika i sør. Rissa Høyre ønsker ikke at innbyggere i Hasselvika, Fevåg, Sørfjorden og Hermstad skal ha dårligere internettjenester enn innbyggerne i sentrum. Rissa Høyre ønsker å bryte ned det digitale klasseskillet.

Internett har kommet for å bli. I dag regnes internett som en like grunnleggende tjeneste som strøm, vann og avløp. Tjenester og bruksmønster stiller stadig større krav til kapasitet og tilgjengelighet. Båndbredde er en flytende størrelse. Det som for få år siden ble ansett som rikelig, regnes i dag som utilstrekkelig. Vi strømmer filmer, er hypersosiale og putter stadig flere av våre digitale eiendeler opp i skyene. Erfaringsstatistikken er omfattende, og ekspertene forteller at det eksponentielle forbruksmønsteret vi har sett fram til i dag bare vil fortsette - så langt øyet kan se.

Vi må innse at bredbåndsutbyggerne prioriterer områder med tettere befolkning enn Rissa. Med store avstander mellom boligene blir det ikke tilstrekkelig lønnsomhet i utbyggingen. Det er flere måter å imøtekomme dette på. Det handler om å se muligheter, men vil kreve et samarbeid mellom utbygger, kommunen, fylkeskommunen, grunneiere og innbyggerne.

Rissa kommune kan sammen med grunneiere legge forholdene til rette for utbyggere. Sammen med litt innsatsvilje og positivitet kan dette være med på å viske ut digitale klasseskiller i Rissa.

I tillegg til å gi en merverdi til dagens innbyggere, vil et akseptabelt bredbåndstilbud stimulere til ytterligere bosetting. Det vil også bidra til å trekke flere arbeidsplasser tilbake til bygda.

Rissa Høyre anerkjenner behovet for videre høykapasitets bredbåndsutbygging i Rissa. Digital infrastruktur er kritisk for fremtidens utvikling av kommunen, og vi ønsker å stimulere og tilrettelegge for videre bredbåndsutbygging.

"Vi vil bryte ned det digitale klasseskillet i kommunen. Høyre vil at kommunen skal innta en aktiv holdning i dette spørsmålet. Vi vil i samarbeid med private aktører og lokale krefter legge til rette for større utbredelse av fiber og 3G/4G, samt bedre mobildekning."

Ove Vollan

Ordfører

Rissa kommune