Fredag ettermiddag ble det kjent at Eskil Strøm, førstekandidaten på Arbeiderpartiets liste i Osen, hadde takket ja til jobben som ny leder NAV Nord-Fosen, og derfor ikke lenger anså seg selv som en ordførerkandidat i kommunevalget.

- Rent teknisk skal det visstnok la seg gjøre å bli valgt i den situasjonen jeg har kommet i, men jeg ser det nå som naturlig at vår andremann er kandidat til ordførervervet. Nominasjonslistene ble spikret før jeg søkte på den stillingen som jeg nå har takket ja til. Det er årsaken til at det har blitt som det er blitt, sa Strøm til Fosna-Folket fredag.

- Endrer ordførerkandidaten

Lederen i Osen Arbeiderparti, Steinar Storhaug, sier at partiet respekterer Strøm sitt ønske, og ikke vil stille seg i veien for det.

- Han ønsker den jobben, og prioriterer den foran permisjon. Vi respekterer hans ønske. Vi endrer vår ordførerkandidat, og har en god andrekandidat som vi støtter hundre prosent. Begge to er kumuluert på lista.

På andreplassen på lista står John Einar Høvik.

Her får du oversikten over alle toppkandidatene i Osen

- Er valgbar

Like etter nyheten ble kjent, verserte det tvil om Strøm var valgbar til kommunestyret eller som ordførerkandidat ettersom han hadde takket ja til stillingen hos NAV.

Lederen av valgstyret i Osen, Jørn Nordmeland (V), har fått bekreftet av departementet at så lenge ikke Strøm innehar en stilling som rådmann, kontorsjef eller har en annen rolle som innebærer budsjettansvar, så er han valgbar.

- Hvis Strøm og Arbeiderpartiet ønsker å fremme John Einar Høvik som partiets ordførerkandidat, står de fritt til dette. Listenes ordførerkandidat trenger ikke å avklares på forhånd, men kan kun velges blant valgte kommunestyremedlemmer i konstituerende kommunestyremøte, sier Nordmeland.

Han påpeker at det er betydelig strengere dersom Strøm blir innvalgt, og ønsker å søke fritak fra å sitte i kommunestyret.

- Det blir opp til det nye kommunestyret å vurdere om habiliteten hans gir fritaksrett.

Etterlyste åpenhet

Det var etter en debatt i Osen at flere tok kontakt med Fosna-Folket og etterlyste åpenhet rundt hvem som var Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Nordmeland sier at han har blitt kontaktet av to personer som har forhåndsstemt fordi de mener at de har stemt på feil grunnlag.

- Det har vært ett par forespørsler om det er mulig å stemme på nytt. Tidligere var det mulig å stemme på valgdagen selv om man hadde forhåndsstemt. Valgdagsstemmen var da tellende, men dette er endret. Nå er det forhåndsstemmene som er gjeldende. Derfor vil det ikke ha noen påvirkning om velgere som har forhåndsstemt møter opp for å stemme på nytt mandag.

- Valget får gå sin gang

Arbeiderparti-lederen i Osen viser til at valglista til Arbeiderpartiet er godkjent, og at de ikke får gjort noe med den, men understreker at det er Høvik som er å anse som ordførerkandidaten til partiet.

- Vi har ønsket å avklare hvem som er ordførerkandidat. Hvilke andre verv Strøm har mulighet og eventuelt kunne tenke seg å påta, får vi se på i ettertid. Nå får valget bare gå sin gang, sier han.

Vil du holde deg oppdatert på det som skjer på Fosen? Følg Fosna-Folket på Facebook og Instagram.