Jekta Pauline ble bygd på Inderøy i 1860, men da under annet navn. Hun har i sin tid gått helt til Arkhangelsk i Russland med trelast, men også i Trondheimsfjorden og på Fosen med trelast, kalk og klippfisk. I dag eies hun av Stiftelsen Egge museum.

Historisk ferd

I juli begynte Pauline en seilas til Nordland. Med i lasten hadde hun grunnstokken til det nye Norsk jektefartsmuseum i Bodø, der det var byggestart 15. juli.

Fra Bodø gikk ferden over Vestfjorden til Svolvær, der Pauline ble lastet med tørrfisk, som hun i skrivende stund seiler sørover med. Det er en symbolsk seilas, som viser hvordan jektene før gikk nordover med tømmer og sørover med tørrfisk.

Tørrfisken ville prosjektets ledere gjerne levere i Lysøysund, som en del av den store dokumentasjonen av gamle dagers kystkultur. Fra Lysøysund går Pauline inn Trondheimsfjorden til hjemtraktene ved Steinkjer.

Ti symbolske kilo

Ankomsten i Lysøysund blir mellom 2. og 4. august, litt avhengig av vær og vind. Den 5. august begynner Kystkulturdagene, så Paulines ankomst blir en slags oppladning.

– Vi planlegger å ha gamle båter og folk i gammeldagse klær til å møte Pauline og mannskapet når de kommer, forteller Brita Moen, som er nyvalgt styreleder i Stiftelsen Frohavet. – Det er ikke mer enn ti kilo tørrfisk vi får, men her står den historiske symbolikken i høysetet.

Donerer tørrfisken til skolesaken

Imidlertid får leveransen fra Lofoten også en direkte relevans i vår egen samtid. Stiftelsen Frohavet har nemlig bestemt at den skal doneres til gruppa ”Fagerenget liv laga”, som slåss for å bevare den nedleggingstruede skolen i Lysøysund.

Gruppa skal ha ei bu under Kystkulturdagene med diverse salgsartikler, deriblant altså tørrfisken fra Svolvær. En såpass eksklusiv vare går formodentlig fort unna.