Hilde Jenssen er ikke alene om å trives i hagen hjemme i Vipeveien på Hovde ved Brekstad. I et hjørne står en original bolig, designet og bygd av ungdomsskoleelevene Siri Elise Moen og Hanna Christine Hoff.

Bakgrunnen for den spesielle boligen startet med at de to ungdommene valgte design og redesign som valgfag ved Ørland ungdomsskole da de gikk i åttende klasse. Nå er de ferdig med niende klassetrinn. Målet var å skape noe nyttig ved gjenbruk av materialer. Resulatet må i høyeste grad beskrives som kreativt og nyttig.

Underveis kom Ørland Våtmarkssenter med nyttige innspill. Våtmarkssenteret har tidligere bidratt til lokal produskjon av boliger for både flaggermus og humler. Denne gang er det skapninger på landjorda som får glede av lokal kreativitet.

- I dag holder de fleste det så ryddig i hagene at det er vanskelig for pinnsvin å finne seg gode boliger, forteller Siri Elise Moen og Hanna Christine Hoff. Samtidig er det sånn at et pinnsvin i hagen for de fleste er både til glede og nytte. Kosten består i stor grad av insekter, men ifølge Ingrid Bjørklund ved våtmarkssenteret så går det heller ikke av veien for å rydde unna snegler som kan være uønsket i hagen.

De to ungdomsskoleelevene søkte en del på Internett i prosessen fram mot ferdig design på pinnsvinboligen. Det var allerede forhåndsbestemt at byggingen skulle skje ved gjenbruk av materialer.

Pinnsvinene, som ikke har særlig godt syn, men utmerket hørsel, trives der det er litt mørkt og med god lufting.

- Vi kom fram til at bildekk får en fin fasong når de deles. Brukte dekk fikk vi hos en lokal forhandler, forklarer Siri Elise Moen og Hanna Christine Hoff. For å få en fin inngang brukte de ett dekk i mindre dimensjon. Dekkene kombinerte de med rester av finerplate, og vips så var et pinnsvinhus ferdig. Nå handlet det mest om å finne et pinnsvin i bolignød.

Løsningen kom da Hilde Jenssen i vår meldte interesse for et pinnsvinhus. Hun hadde lenge observert pinnsvinet som går under navnet Miss Piggy på hyppige besøk i hagen. For halvannen måned siden ble huset plassert nede på marka i et skyggefylt hjørne, delvis dekket av planter. Med ei vannskål og litt kattemat plassert like innenfor inngangen varte det ikke lenge før Miss Piggy lot seg friste til en visningsrunde i pinnsvinboligen.

- Jeg tror hun fortsatt er i ferd med å flytte inn, sier matmor Hilde Jenssen. Nå har det blitt dagligdags at pinnsvinet besøker boligen, og uten å la seg forstyrre av at tobeinte og en myndig katt også bruker den samme hageflekken.

LES OGSÅ OM DENNE BOLIGEN: Håper flaggermusa vil trives!

Siri Elise Moen og Hanna Christine Hoff synes det er stas at pinnsvinhuset de har designet og bygd nå har fått en beboer. Foto: Skjalg Ledang
Miss Piggy titter ut fra bildekkhuset hun trives i på Hovde ved Brekstad. Foto: Skjalg Ledang