Fredag kveld ble det bekreftet at regjeringen godkjenner søknadene om fire vindkraftkonsesjoner på Fosen, i tillegg til en 420 kV-ledning. Ola Borten Moe sier fredag kveld til Fosna-Folket at han ser fram til mandagens visitt til Brekstad Kultursenter. I tillegg blir det gitt informasjon på NTNU.

- Detaljene om konsesjonene blir gitt på mandag. Jeg gleder meg til å besøke Fosen, og tror det blir en skikkelig fest. Jeg har opplevd stor tilslutning til prosjektene på Fosen. Nå er det tid for en vindkraft-fest, konstaterer Ola Borten Moe til avisa. Han sier mange avveininger har blitt tatt i prosessen forut for vedtaket. Og flere skal tas i framtida. Blant annet gjenstår for eksempel utfordringer med tanke på lokal reindrift.

Viktige

En forutsetning for utbygging er at prosjektene er økonomisk lønnsomme for utbyggerne. Det tror statsråden vil gå i orden.

- Jeg håper og tror at prosjektene realiseres. Det skal være mulig å få til dette, fortsetter Borten Moe.

- Betyr det at kraftlinja blir del av sentralnettet, slik at staten tar mer av regninga?

- Det kommer vi tilbake til på mandag. Men jeg tror som sagt prosjektene er gjennomførbare, svarer statsråden. Han konstaterer at utbyggingene er viktige både nasjonalt, regionalt og lokalt. Blant annet påpeker han at landets forsyningssikkerhet blir bedre.

- Mye ny kraft betyr mye for stabilitieten i kraftmarkedet. Det sikrer bedre rammebetingelser for næringslivet. Utbygginger vil også gi bedre forbindelse mellom nord og sør. Prosjektene er utvilsomt viktige, og vil bety mye for mange. Derfor er vedtaket svært positivt, avslutter Ola Borten Moe til Fosna-Folket.

Dagens vedtak inkluderer også Geitfjellet, Svarthammeren og Remmafjellet i Snilllfjord, samt Frøya vindpark med tilhørende kraftledning. Vedtaket åpner for et av norgeshistoriens største prosjekt på fastlandet. Til sammenligning er investeringene det dobbelte av utbyggingene ved St. Olavs Hospital. Vindparkene kan produsere strøm til cirka tre ganger Trondheims befolkning.