Samtidig som F-35-flyene lander på Ørland flystasjon fredag 10. november planlegger Ørland kommune et ukes langt seminar i fredens tegn.

Prikken over i'en skulle vært toppsjefen i NATO, Jens Stoltenberg. Men slik blir det, ifølge prosjektkoordinator Hallgeir Grøntvedt, dessverre ikke.

– Vi hadde Stoltenberg på blokka som hovedinnleder, men han takket dessverre «nei» for en måneds tid siden, på grunn av viktige gjøremål i Europa.

Fredsuke

Idéen var at Stoltenberg skulle fronte et fredsseminar i Ørland kulturhus fredag 10. november, rett før F-35-flyene blir presentert på Ørland flystasjon.

– Det var meningen at han skulle komme og innlede fredskonferansen. Vi hadde i tillegg flere aktører på blokka, men da han takka nei, ramlet den biten av programmet sammen.

– Vi la lista ganske høyt med Stoltenberg, så da var det ikke aktuelt å flytte det ned på et lavere nivå, sier Grøntvedt.

Derfor utgår den halvannen times lange fredskonferansen som var planlagt til Ørland kulturhus fredag 10. november, men resten av fredsuka går som planlagt.

Fra venstre: Hallgeir Grøntvedt, Christer Harøy, kinosjef Hanne Tøfte, ordfører Tom Myrvold og flyktningkoordinator Silje Tamara Amundsveen. Foto: Erik Eikebrokk

«Sound of freedom»

For selv uten generalsekretæren i NATO, lover Ørland kommune en innholdsrik seminaruke, med et mangfold av poster på programmet.

– Vi har hatt store diskusjoner om hva vi skal kalle uka, og vi har landet på «Sound of freedom», sier Grøntvedt.

– Det er en kjent frase i forbindelse med fly. At lyden av flyene er sound of freedom - lyden av frihet, sier arrangementsleder ved Ørland kultursenter, Christer Harøy.

Navnet på seminaret er ifølge kommunens folk viktig. Ikke minst fordi nedslagsfeltet, for å bruke det uttrykket, går langt utenfor Fosens grenser.

– Vi har planer om å arrangere en slik uke hvert år fremover, men da med hovedvekt på barn og ungdom. Og da må vi ha et engelsk navn, ettersom vi har tenkt å gjøre det litt internasjonalt, sier Grøntvedt.

Kommunen har invitert elevrådet ved Fosen videregående skole og ungdomsrådet på Ørlandet om å komme opp med eventuelle andre navn.

– Navn betyr noe, det gjør det! Om vi skal være en relevant aktør i internasjonal kontekst så må vi bruke en terminologi og et språk som både fenger og gir de rette assosiasjoner. Vi har jo tenkt å tilby lokaler og næringsarealer til forsvarsrelatert utvikling. Men da kan vi ikke kalle det Ullsetmyran, vi får ikke solgt inn det til Lockheed Martin, sier Tom Myrvold, ordfører i Ørland kommune.

Dermed blir navnet på årets konferanse, passende nok, «Sound of freedom».

Liten kommune - store idéer

Det som for Grøntvedts del startet som en liten idé om en fredskonferanse, er nå i ferd med å vokse seg større.

– Meningen med prosjektet er at det skal være en fredsmaskin. Når vi plasserer en så stor forsvarssak midt i en bitte liten kommune på 74 kvadratkilometer, så kommer det til å påvirke samfunnet.

– Så hvorfor kan vi ikke snu litt på det? Og si at Ørland kommune er en kommune som skal jobbe for fred? Vi har jo en forsvarsbase her som også skal jobbe for freden, sier Grøntvedt.

Derfor er tanken å utvide årets fredsuke til å bli en årlig internasjonal konferanse for barn og ungdom.

– Jeg syns dette er modig, at man tør å sette dette på agendaen på denne måten og ta denne debatten. Det tror jeg vi står oss godt på som lokalsamfunn. Det er mange som har tanker og spørsmål om dette her, og som kanskje føler utrygghet, men det er nettopp derfor vi må opprette dialog og snakke om det, sier Myrvold.

Hallgeir Grøntvedt har lagt lista høyt til fredsuka. Foto: Erik Eikebrokk

Snur på flisa

Det ukeslange seminarer varer fra mandag 6. november til fredag 10. november. På programmet står kinofilmer, kjente foredragsholdere, næringskonferanser, konserter, utstillinger og, ikke minst, direkteoverføring av den lukkede F-35-seremonien som foregår på flystasjonen fra og med fredag klokken 12.30.

Seminaret er åpent for alle og, med noen få unntak, gratis.

– Foredraget med Marco Elsafadi koster noen kroner, i tillegg til konsertene og kinofilmene, men det er så billig at å feire 17. mai blir kjempedyrt i forhold, sier Harøy.

– Det som har trigget meg er at vi bør utnytte den situasjonen vi er i som Norges største forsvarskommune, og tenke litt på andre aspekter i den sammenhengen. Hvis dette er en fredsbevarende styrke som er plassert på Ørlandet, så må vi diskutere litt rundt det, sier Grøntvedt.

– På rett vei

Ordføreren er full av lovord.

– Vi må få noe positivt ut av kampflybaseetableringen; næringsutvikling, i tillegg til de arbeidsplassene den direkte før til. Men også at dette må ha en forankring mye dypere enn forsvarets egne ansatte, og de som er interessert i fly. Vi må utvikle et eierforhold til dette av de riktige grunnene; de myke verdiene og de riktige verdiene, utover det at det er dyrt, at flyene flyr fort og bråker mye.

Grøntvedt drømmer om en fremtid der kommunen inviterer ungdom fra hele verden til Ørlandet for å snakke om flyktningeproblematikk, miljø og forurensing, for å nevne noen store og viktige temaer.

– Det er enklere å ta hit ungdom enn disse dress- og slipskarene som styrer verden. Det høres kanskje banalt ut, men greier vi å få ungdommer fra hele verden hit for å diskutere med hverandre og sette hverandre på prøve i forbindelse med de utfordringene vi har, så hadde det vært topp, sier Grøntvedt.

– Jeg tror det er viktig at noen drar opp litt andre perspektiver. Der tror jeg vi er på rett vei. Det er jeg hellig overbevist om, sier Myrvold.