Torsdag 25. januar skrev Fosna-Folket om vernepliktige ved Ørland flystasjon som må reise med hurtigbåt og flybuss for å komme seg til Værnes, for å fly hjem. Nå legger flyselskapet, som tidligere var kjent som FlyViking, til rette for at vernepliktige kan benytte seg av det lokale flyrutetilbudet.

– Vi innfører nå en fast ungdomsbillett som sikrer at unge, studenter og ikke minst vernepliktige er sikret et godt og billig flytilbud mellom Ørland og hovedstaden, skriver Johan Marvik og Andreas Røe, fra flyselskapet, i en pressemelding.

Fast pris

Ungdomsbilletten skal ha en fast pris på 699 kroner, som inkluderer bagasje på inntil 23 kilo samt håndbagasje. Alle reisende inntil 26 år kan kjøpe ungdomsbilletten, men har man studentbevis eller avtjener verneplikt er det ingen aldersgrense.

– Dette er en problemstilling vi har jobbet med i mange år. Da vi drev Air Norway var dette en av de store tingene vi prøvde å få Forsvaret med på. Det er klart at vernepliktige representerer et så stort volum at det er veldig interessant å ha med de som gruppe, sa ordfører i Ørland kommune, Tom Myrvold, da Fosna-Folket snakket med han tidligere.

Også Ørland flystasjon har stilt seg positive til en mer kostnads- og tidseffektiv løsning for sitt personell.

– Vi ønsker en flyrute herfra, for både ansatte, for møtevirksomhet og reiser for vernepliktige, sier informasjonsrådgiver Sigurd Tonning-Olsen.

Intensjoner

En forutsetning for at forsvarspersonell kan benytte seg av den lokale flyruta er at Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) får på plass en ny rammeavtale. Det er Norwegian som per dags dato har denne kontrakten.

– Forsvaret har til intensjon å inngå en rammeavtale på strekningen Ørland-Oslo, og vårt mål er å utlyse en anbudskonkurranse i løpet av kort tid, sa kategoriansvarlig reise ved FLO SA, Liv Anne Kleivrud, til Fosna-Folket ved en tidligere anledning.

Når Fosna-Folket på nytt tar kontakt, er flyselskapets ferske tilbud ukjent for FLO.

– Dette var ny informasjon for meg som jeg ikke kjente til, sier Kleivrud.

Kronglete alternativ

For de vernepliktige tar turen fra Ørland flystasjon til Brekstad havn noen minutter med buss. Etter det venter 55 minutter med hurtigbåten, før flybussen bruker omkring 40 minutter fra Trondheim sentralstasjon til Værnes lufthavn. Med venting og reisetid tar det fort to timer før reisende fra Ørlandet ankommer flyplassen.

– Med denne billettkategorien ønsker vi å sikre at mange reisende som kanskje ikke har den største kjøpekraften også skal finne det rimeligere å velge flytilbudet mellom Fosen og Oslo fremfor å måtte bruke langt flere timer på en kronglete reise med buss eller tog, sier Marvik og Røe.

I dag finner Fosna-Folket at billigste standardbillett koster 799 kroner én vei. Selskapet FlyViking har tidligere markedsført at de billigste billettene skal koste fra 499 kroner.