– Vi hadde en hendelse i Austråttlunden der vi skulle bære ut en kvinne, sier beredskapsleder Bernt Lein.

Holkeføret på Fosen har sendt beredskapslederen ut på jakt etter, ikke ulmende brannfeller, men brodder. Jobben har vist seg vanskeligere enn først antatt.

– Jeg har jobbet med denne saken i fjorten dager, og har i den forbindelse sjekket hva det er mulig å kjøpe her på Brekstad. Men det er vanskelig å få tak i, for vi har så store sko at det er ikke alt som passer.

Brodder

I utgangspunktet har alle brannbilene hos Fosen brann- og redningstjeneste fem par brodder til hver bil. Nå er planen å sørge for at alt av personell får sitt eget personlige par.

– En mannskapsbil, det er fire mann på hver bil, skal være forspent med fem brodder på hver brannbil. Det har vi i Botngård, på Brekstad og i Åfjord. Jeg har jobba som brannmann i 16 år, men har brukt broddene bare to ganger, sier Lein.

Og tro ikke at mangelen på brodder er beskrivende for en mangelfull utstyrspark. Tvert imot.

– Det er ikke dårlig stelt på den fronten, for vi har tipp topp utstyr. Jeg har jobbet med utstyr i flere år, og nå skal jeg høre med forhandleren vår og sørge for at alle sammen får brodder som passer til skoene.

Stolthet på glattisen

Det var en hendelse på holkeføre tidligere i vinter som bidro til å snu opp-ned på den «mannlige stoltheten», innrømmer Lein.

– Ja, den stoltheten falt på steingrunn da vi var i Austrått. Vi var fire mann som sleit big-time på holka med å bære ut en kvinne og få henne trygt til ambulansen. Å balansere på holka samtidig som vi bar båra var slitsomt, så det var en anstrengende tur. Det var da vi fant det ut.

– Fant ut hva da?

– Det var ingen som snakket om mannlig stolthet etterpå. Etterpå snakket vi bare om brodder.