Ordføreren meldte seg inhabil da saken om det private planforslaget til Grøntvedt Pelagic kom opp i planutvalget i forrige uke. Årsaken han oppgav var et nært forhold til bedriften.

– Det forhindrer meg sjølsagt ikke å si hva jeg mener om hvordan Uthaug bør utvikles videre. Bygda står overfor store utfordringer i samband med utbygginga av flybasen. Det betyr at vi vil se ekstra nøye på stedsutviklinga i den delen av kommunen. Diskusjonen om kommuneplana har blitt veldig fokusert på Brekstad, men vi ønsker ei positiv utvikling i hele kommunen, sier senterpartipolitikeren.

Hensynssone

Under planutvalgsmøtet kom Senterpartiets Laila Lund med et forslag om at det skal utredes en egen hensynssone for Uthaug.

– Det er viktig å presisere at vi ennå snakker om planprogrammet. Her er det lagt fram fire forskjellige forslag. Grøntvedt Pelagics forslag er en av dem. Det er ikke lagt fram noe forslag om å rive bryggene, men noen av forslagene vil føre til at de blir liggende inne på land om utfyllinga av østre del av havna gjennomføres, understreker ordføreren.

Forslagene

Forslaget til Grøntvedt Pelagic innebærer, ifølge ordføreren, flytting av bryggerekka fra den østre delen av havna til den vestre, på samme sida som marinaen ligger. Her kan kommunen bruke de såkalte rekkefølgebestemmelsene til å pålegge utbygger, i dette tilfellet Grøntvedt Pelagic, å bekoste flyttinga.

– Bryggene vil i så fall kunne få kai ut mot et djupere område enn der de ligger i dag. Da kan det legges til kai med større båter - sjøl på fjære sjø, sier Grøntvedt.

Vurderes

Blant de tre andre forslagene som er oppe til vurdering et som kommer fra Sør-Trøndelag fylkeskommune. Der er bryggerekka tenkt beholdt, men et større område i østre del av havna er tenkt utfylt. I kommunens delplan for Uthaug havn er en mindre del av midtre del av havna planlagt utfylt. I planutvalgets møte ble det og lagt fram et fjerde forslag av Laila Lund. Der foreslås det å binde sammen industriområdet der Grøntvedt Pelagic er i dag med ei bru. Uthaug er pekt ut som kommunens hovedsatsningsområde for sjøretta næringsliv.

Berørte

Planforslaget til Grøntvedt Pelagic vil medføre store endringer i miljøet i havna på Uthaug om det blir vedtatt.

– Jeg har aldri mottatt noen henvendelser fra Grøntvedt Pelagic om plana som kan føre til at brygga mi må rives, sier Jarle Albrigtsen.

Albrigtsen er eier av en av de fem bryggene som ligger i nyhavna. Han fikk høre om planene til sildeforedlingsbedriften av en kamerat.

–Det er en snedig måte de gjør det på, sier Albrigtsen. Han er kritisk til denne framgangsmåten. Så langt han har fått kjennskap til, har heller ikke noen av de andre bryggeeierne fått noen henvendelse fra utbygger om planene.

Sildefett

Slik Albrigtsen ser det bidrar sildebedriften pent lite til å bringe noe positivt til lokalsamfunnet.

– Det eneste vi ser noe særlig til er sildefettet som griser til båtene i havna, sier Albrigtsen. Sauebonden fra Uthaug er tredje generasjon som står som eier av brygga. Den var tidligere plassert i gammelhavna. Brygga tilhørte opprinnelig Hagen-slekta og kom inn i slekta Albrigtsen sitt eie via inngifte. I brygga til Albrigtsen er det mange redskaper som stammer fra fisket og sjøfarten.

Kystkulturen

Jarle Albrigtsen er en aktiv bruker av havna. Han er med i Ørland Froskemannsklubb og han er medlem i Kystlaget Kjeungen og generelt opptatt av kystkultur.

–Det er viktig at vi tar vare på restene vi har igjen, sier uthaugsingen.

At hans brygge opprinnelig sto i gammelhavna, er noe Albrigtsen mener ikke er med på å forandre saken. Forfaren fikk brygga flytta i 1926 fordi det var for langgrunt i gammelhavna. Det gikk fint ved bruk av færing, men det ble for grunt for større fartøy.

Plasttønner

Albrigtsen-slekta eide frakteskuta Bjugnskjær. Med nyhavna fikk de helt andre forhold for denne virksomheten. Far til Jarle solgte seinere båten. Skøyta eksisterer for øvrig ennå, og den er for tida til salgs. Bare etter krigen har det kommet og gått mange typer virksomhet i Uthaug havn. Ingen av dem har hatt den utstrekning som sildebedriften har fått.

– Jeg er i alle fall ikke interessert i å selge brygga mi for å gi plass for lagring av blå plasttønner, sier Albrigtsen.

Bomiljøet

En av dem som har reagert kraftig på planforslaget er pensjonert bankmann og tidligere banksjef Kjell Guldteig.

– Nå må de ansvarlige myndigheter begynne å tenke seg om, sier uthaugsingen. Han viser til at hele miljøet på og rundt Holmen, nå sprengt bort, er forsvunnet.

– Det må være plass for industri, men en må også ta vare på bomiljøet og kulturminnene. Slik det har utviklet seg er Uthaug miljømessig forringet av støy, forurensing og brom som står lagret på områder der allmennheten har adgang, sier Guldteig.

Til høring

Daglig leder Ole André Nilsen i Grøntvedt Pelagic sier han ikke kjenner til detaljene i planprosessen da sjølve utforminga av plana er satt ut til et eksternt firma. Etter det Fosna-Folket kjenner til er det ikke noen formelle krav i Plan- og bygningsloven til at en utbygger skal kontakte eventuelle berørte i forkant av framlegging av en privat planforslag.

– Jeg understreker at alle forslagene som legges fram bare er forslag til løsninger. Hele planprogrammet skal legges ut til høring. Her kan alle komme med idéer. Både Jarle Albrigtsen, Knut Guldteig og andre kan komme med sine forslag. Dessuten vil det bli arrangert folkemøter der folk kan komme med innspill, sier Grøntvedt.

Fra protokollen:

Rådmannens innstilling

1) Planutvalget godkjenner forslag til planprogram, datert 02.06.14, for gjennomføring av reguleringsplanarbeid for Uthaug havneområde for utlegging til offentlig ettersyn og høring,

jfr. plan- og bygningslovens § 4-1.

2) Planutvalget godkjenner oppstart og kunngjøring av reguleringsplanarbeid i samsvar med plan- og bygningslovens § 12-8.

3) Planutvalget vil tilråde at hovedalternativ 2 i planprogrammet (sammenknytning av industriarealet i havna - forslag fra Grøntvedt Pelagic) legges til grunn for utarbeidelse av forslag til reguleringsplan.

Saksprotokoll i Planutvalget - Ørland kommune - 12.06.2014

Behandling:

Laila Lund fremmet på vegne av Sp og Ap følgende forslag:

Planutvalget vil tilråde at hovedalternativ 1m/bruløsning mellom dagens og nytt industriområde som skissert på side 9 i planprogrammet legges til grunn for utarbeidelse av reguleringsplan.

Ved alternativ votering mellom rådmannens og Sp og Aps forslag ble Sp og Aps forslag enstemmig vedtatt. Rådmannens forslag falt enstemmig.

Endelig vedtak:

Planutvalget vil tilråde at hovedalternativ 1m/bruløsning mellom dagens og nytt industriområde  som skissert på side 9 i planprogrammet legges til grunn for utarbeidelse av reguleringsplan.