En sosialistisk tankegang med fokus på samfunnsverdier og en liberal tankegang med fokus på enkeltmennesket som ansvarlig skaper av sitt eget liv i et samfunn som gir innbyggerne frihet til å velge.

Valgfrihet betyr ikke at “kaksene” tar over. Det betyr at du og jeg …alminnelige mennesker selv kan ta viktige avgjørelser i eget liv når det gjelder barnehage, skole og helsetjenester. Vi tror at offentlig og privat tilbud lever godt ved siden av hverandre og utfyller hverandre.  !De blå verdiene står altså for valgfrihet. Det rare er at også de røde, de som forfekter en strengt samfunnsorientert holdning er i bunn og grunn glade i de blå verdiene. Her er et par eksempler:

1. Da den blå regjeringen leverte en oppmykning av arbeidsmiljøloven, var det massiv kritikk fra sosialistisk side. Samtidig ser vi at f.eks. rødgrønne kommuner øyeblikkelig responderer. Men de holder ikke fast på de “gamle verdiene”. Tvert imot ser vi at de begynner å ansette midlertidig i stor stil. De lever blått… gjør de ikke? …selv om de hevder røde verdier.

2. Aps leder er en av dem som roper høyest om de sosialistiske fellesskapsverdiene. Han snakker varmt om at alle skal ha samme tilbud, at det offentlige tilbudet er det eneste akseptable, at helsetjenester og skole skal være et offentlig monopol uten valgfrihet. Samtidig kjøper han idet private markedet både helsetjenester, skole og aldershjem til seg selv og sin familie. Han tar det altså som en selvfølge at han selv har rett til å velge noe han mener er bedre enn de offentlige tjenestene. Men han vil ikke at denne valgfriheten skal gjelde for den jevne mann og kvinne. Han vil leve blått, men han hevder likevel at de røde verdiene er det eneste rette for alle som ikke har en like fet bankkonto som det han har selv.

Høyre tenker litt annerledes enn Ap her. Vi vil at folk flest skal få et valg mellom ulike offentlige tjenester f.eks. ved å innføre fritt behandlings- og skolevalg. Der det offentlige ikke greier å levere, vil vi kjøpe inn private tjenester som en del av det offentlige tilbudet slik at alle får optimale velferdstilbud.

På skolesektoren vil f.eks. mange kunne velge en offentlig skole, men vi mener private tilbud kan leve godt i utkanten av dette. De private tilbudene skal fortsette å være offentlig subsidiert slik at så mange som mulig kan velge dem om de ønsker det. Det samme gjelder for helsetjenester og barnehager.

Høyrevelgere lever som de lærer. De liker å kunne ta viktige veivalg selv, og de er ikke redde for å innrømme det. De mener at blått liv er bedre enn det de røde tilbyr. Derfor stemmer de også blått. Høyres velgere er ikke redde for å dele disse mulighetene til valgfrihet med alle andre fordi velferdsgodene og valgfriheten må være for alle i et godt samfunn. Ikke bare for den mest velstående eliten. På valgdagen er det du som bestemmer veien videre. hvilke verdier som skal styre i de neste fire år.  Nå er det du som bestemmer. Din stemme teller!

Anne Bjørnerud

Jan Vollan

Einar Aaland

Listekandidater Bjugn Høyre