Fagerenget skole i Lysøysund i Bjugn kommune, som i vår ble vedtatt nedlagt, fyller i år 130 år. I forbindelse med jubileet har elevene vært rundt  på bedriftsbesøk i bygda, og lært om Lysøysunds kystkultur og historie.

Lærte om Lysøysunds historie

Da besøkte de blant annet sildoljefabrikken og tok turen ut til Adsenvågøy fyr, og elevene fortalte også  litt om  det de hadde lært og gjort fra scenen under jubileumsforestillingen.

- Æ lært om jordbruk før i tida, sa en av elevene.

- Og æ lært at det e my arbeid å lag feskkak, sa en annen, mens en tredje hadde lært at på en husmannsplass måtte alle bidra og hjelpe til.

Til ungdommen

Jubileumsforestillingen startet med fanfare ute i skolegården, med ordfører og rådmann til stede blant foreldre og besteforeldre. Elevene var passende antrukket i gammeldagse klær, og ledet vei inn til gymsalen. Femte-og sjetteklassen innledet forestillingen med Til ungdommen, som noen av elevene også hadde lagd animasjonsfilmer til.

Da presten heiv seg på kjelken

Oddmund Graneng var invitert for å si noen ord om skolen før i tida, og fortalte litt om da han selv startet på skolen i 1944 mens krigen enda pågikk, og om da prest Nils Hov fra Åfjord  skulle komme på besøk og var seint ute.

- Han kom ikke til første time, så vi ungene akte kjelke og da traff vi presten som kom så anstendig kledd. ”Sætt dæ på, prest!”  ropte en av guttene, og presten heiv seg på kjelken og av sted bar det. Jeg tror ikke presten har hatt så fin skyss før, sa Graneng.

Kystkultur som tema

Kulturskolen fremførte Kven kan segla forutan vind, og alle jentene sang Ved havet.  Guttene fremførte feskarvals, og innimellom de ulike sangnumrene som alle hadde hav og kystkultur som tema  ble det lest opp litt av skolens historie.

Etter forestillingen var det klart for marked ute i skolegården, der man kunne få kjøpt både potetball, heimlaga fiskekaker og bacalao, i tillegg til vafler , lapper og kaffe. Elevene solgte også gamle bøker og plansjer, alt til inntekt for elevenes avslutningstur.