Det interkommunale selskapet Fosen brann- og redningstjeneste dekker kommunene Ørland, Bjugn, Åfjord og Roan.

Spent på været

Snø og fukt har ført til mindre brannfare i forhold til vegetasjonen denne nyttårsaftenen.  Da er det mer spenning knyttet til vinden. Værvarselet i skrivende stund for Fosen på nyttårsaften torsdag, lyder på  sørøstlig bris. Det skal bli skyet og oppholdsvær.

– Jeg vil anmode om at folk tar de forholdsreglene som gjelder for bruk av fyrverkeri. Det er ikke minst viktig at man ser an vindforholdene før man tenner lunta, sier Johan Uthus.

Rissa kommune har vedtatt en forbudssone for avfyring av fyrverkeri i Råkvåg. Ellers kjenner ikke Uthus til noen vedtatte avgrensninger for i år.

Er ekstra oppmerksomme

Den vanligste konsekvensen ved feil bruk av fyrverkeri er øyeskader.

– Det generelle forbudet mot raketter med styrepinne som ble innført i Norge fra og med nyttår 2008/2009 har ført til færre skader?

SE OGSÅ: Slik gikk fosningene inn i 2015

– Det har det. Likevel er det årlig folk som skader seg, og da er det all grunn til å behandle dette med aktsomhet.

– Har dere ekstra beredskap på nyttårsaften?

– Nei, vi følger vanlig vaktturnus. Men vi er naturlig nok ekstra oppmerksomme på at branner kan oppstå den kvelden og natt til 1. januar, sier Johan Uthus.

Råd og tips

Trøndelag brann- og redningstjeneste har publisert følgende kjøreregler og tips som en bør ta til følge ved bruk av fyrverkeri:

  • Forbered fyrverkerioppskytingen i dagslys

  • Bruk briller og kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet

  • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte

  • Bøy deg aldri over fyrverkeri med antent lunte

  • Hold god avstand fra oppskytingen

  • Sjekk aldersgrensen på fyrverkeriet (18 år på fyrverkeri og store stjerneskudd / 12 år på mindre artikler og små stjerneskudd)

Fra nyttårsfeiringa 2014/2015 Foto: Pål Johansen