I august møttes tidligere eier av Blåkafeen i Rissa og motparten Statens vegvesen i Fosen tingrett for fastsetting av vederlag for eiendommen. Blåkafeen ligger som kjent midt i den vedtatte veitraseen for Osavatnet – Rødsjøsvingen ved fylkesvei 715, og skal etter planene rives som følge av veiutbygginga.

Får 900 000 kroner

Skjønnsretten har fastsatt at Statens vegvesen må betale en samlet erstatning på 900 000 kroner for Blåkafeen og tilhørende bygninger på eiendommen.

Det forelå på forhånd tre ulike takstvurderinger av eiendommen, med forholdsvis store sprik i pris. Den første taksten angir til sammen en markedsverdi på 1 150 000 kroner, mens takst nummer to og tre angir verdi til henholdsvis 1 650 000 og 950 000 kroner.

Ettersom det av retten ble vurdert slik at Blåkafe-eieren, som er bosatt i USA, ikke har en «sterk og nærliggende» tilknytning til eiendommen, ble det endelige vederlaget fastsatt ut i fra hva vanlige kjøpere ville gitt for eiendommen ved frivillig salg.

Befaring

Noe av bakgrunnen for erstatningssummen er også befaringen som partene og retten dro på under forhandlingene i august. Fra befaringen skriver retten blant annet følgende:

«Under befaringen kunne rettens medlemmer merke at inneklimaet bar preg av fukt og dårlig ventilasjon over tid. Videre kunne rettens medlemmer tydelig merke svak gulvkonstruksjon i rommene i byggets hovedetasje.»

De skriver videre at «beliggenheten av eiendommen generelt og hovedbygget spesielt, må etter rettens syn i dag vurderes som lite tiltalende. Hovedfasaden vender mot nord og en forholdsvis trafikkert vei», og at de er i tvil om eiendommen i det hele tatt ville vært mulig å selge på det åpne markedet – for et høyere beløp enn rivningskostnadene.

Rives snart

I tillegg til erstatningen pålydende 900 000 kroner, må Statens vegvesen også betale avsavnsrente (2 prosent årlig fra Statens vegvesen overtok eiendommen), samt sakskostnader pålydende 187 987 kroner.

Blåkafeen rives trolig i løpet av september eller oktober måned.

Det har ikke lyktes Fosna-Folket å få en kommentar fra tidligere eier av eiendommen.