Det er første samling for flyktningene, og de kommer rett fra undervisningen sin til leksehjelpen.

– Vi ønsker våre nye landsmenn bare lykke, sier Inger Johanne Ellingsen.

Hun og mange andre har nemlig møtt opp for å hjelpe flyktningene med leksene sine.

– Og så er det en fin måte å bli kjent på, mener Ellingsen.

Målet med leksehjelpen er å knytte bånd mellom nye og gamle ørlendinger.

Snakke norsk

Leksehjelpen, som er arrangert av Hanne Tøfte og Silje Tamara Amundsveen, ble både en hyggelig sammenkomst og til god hjelp for skolearbeidet. Her kan de ta med bøkene sine og gjøre oppgaver, og de kan snakke norsk med andre folk.

Skoleoppgavene de har med seg varierer. De får lære om det norske språket, samfunnet og politikken.

Mange som stilte opp

Kino- og biblioteksjef ved Ørland kultursenter Hanne Tøfte hadde hatt kontakt med folk som meldte seg frivillige til å være med på prosjektet, så det var ikke noen fare for at det ikke ville komme nok frivillige.

Hanne Tøfte sier at dette er et prosjekt de har lyst til å fortsette med så lenge de ser nytten i det.

– Mange andre kommuner har startet opp med språkkafé, men min erfaring er at det er godt å ha noe konkret å snakke om, som lekser. Ellers kan samtalene fort gå litt i stå. Det så vi fungerte godt på tirsdag, skravla gikk uavbrutt rundt bordene i en drøy time, sier Tøfte.

Samarbeidsprosjekt

Leksehjelpen er dannet i samarbeid mellom voksenopplæringen og biblioteket, og er obligatorisk for elevene ved voksenopplæringen i Ørland.

Med på opplegget var Ørland-ordfører Tom Myrvold (H), som både talte foran elevene sammen med Hanne Tøfte og ble med på leksehjelpen etterpå.

Hanne Tøfte sier hun er svært fornøyd med tirsdagens leksehjelp.

– Det ble en utrolig hyggelig stund med kaffe, kaker, lekser og gode samtaler. En av gruppene fant tonen med en gang. De bestemte seg for å bli en fast gjeng som til og med skal møtes i påskeferien, selv om leksehjelpen da tar ferie, sier Tøfte.

Fra venstre: Natalia Fonseca Rodrigues, Khaled Almanla, Inger Johanne Ellingsen og Josephine R. Villar. Foto: Simon Dahl Sæther