– Vi legger vekt på kommunens ønske om å legge til rette for sentrumsnære boliger for innbyggerne. Utbyggingen kan redusere behovet for biltrafikk til boligområder utenfor sentrum, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Fosna-Folket.

Lokaldemokratiet

Ørland kommune ønsker å legge til rette for økt boligbygging og har i kommuneplanens arealdel avsatt et nytt boligområde på Bruholmsjordet ved Brekstad sentrum.

- I hvilken grad har etableringen av kampflybasen i Ørland påvirket departementets avgjørelse i denne saken?

- Det er ingen direkte sammenheng, men en indirekte. Det vil bli behov for flere boliger i årene som kommer, og vi lytter til lokaldemokratiet. Det er bra at Ørland kommune satser på boliger i gang- og sykkelavstand fra sentrum, sier Sanner.

Sentrumsnært

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har reist innsigelse til området og mener utbyggingen kommer i konflikt med nasjonal jordvernpolitikk. Fylkesmannen viser til at det ikke er behov for boligområdet i planperioden og at området kan bli en konkurrent til den planlagte utviklingen av kystbyen Brekstad. Landbruks- og matdepartementet støtter ikke innsigelsen. Departementet legger vekt på hensynet til lokaldemokratiet og at området er sentrumsnært.

– Klok tilnærming

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ser at det planlagte boligområdet innebærer omdisponering av dyrka mark, men legger avgjørende vekt på at arealet ligger i forlengelsen av eksisterende byggeområde og i gang- og sykkelavstand til Brekstad sentrum med handels- og servicetilbud, ungdomsskole og planlagt barneskole.

- Utvikling av attraktive og kompakte byer og tettsteder, der flest mulig kan gå eller sykle til daglige gjøremål, er viktig for å redusere transportbehovet og utslippene av klimagasser, sier Sanner.

- Politikerne i Ørland har vedtatt å være raus i behandlingen av støyflyktningene som må forlate sine hjem og boliger ved kampflybasen. Støttes en slik holdning av statsråden?

- Det virker som en klok tilnærming, avslutter Jan Tore Sanner.

Les også: Sanner gir grønt lys for ny rundkjøring i Botngård

Gårdbruker Arnt Lund foran landbruksarealet han i flere år har ønsket omregulert. Arealet grenser inn til det som omfattes av områdeplanen for Brekstad. Lund hadde lenge et håp om å få omregulert arealet til boligformål, og at han skulle få selge til markedspris uten innblanding fra Ørland kommune. Nå har han fått hjelp av Sanner. Foto: Skjalg Ledang (arkiv)