Årets TV-aksjon den 19.oktober 2014 går til Kirkens Nødhjelp, som har inngått et samarbeid med Norsk Vann. Reint vatn er nødvendig for liv og helse, matproduksjon, trygge sanitære forhold og et produktivt og verdig liv. Reint vatn gir liv, men forurenset vann og mangel på vatn tar liv.

– Vatn er ikke en selvfølge i store deler av verden, som for oss i Trøndelag, sier Verbaan og legger til at  hun har vatn både som jobb og lidenskap.

Dråpen

Verdens behov for ferskvann er raskt stigende, dels på grunn av befolkningsvekst og dels på grunn av økende levestandard. FN forventer at vassforbruket i utviklingslandene vil fordobles de neste 10-15 åra.

Spesielt for barn er rent vatn viktig. Diaré er den nest viktigste årsaken til barnedødelighet. Halvparten av verdens skoler mangler tilgang til ferskvatn eller tilfredsstillende sanitærforhold.

Agnes

TV-aksjonens frontfigur i år er Agnes. Hun er en av dem som mangler tilgang til reint vatn. Landsbyen til Agnes heter Munguri og ligger i Tanzania. Der finnes det ingen brønn. Agnes, som er tolv år, må derfor stå opp hver dag halv seks for å hente vatn i en brønn som ligger elleve kilometer heimefra. Heimover går hun med ei bøtte som rommer liter. Tre timer bruker hun fram og tilbake. På ettermiddagen må den samme turen gås én gang til.

 Klimaendringer

Klimaendringer som forandrer vannets kretsløp, urbanisering, flere mennesker op påfølgende økende matbehov, vil gjøre at vannressursene blir knappere i fremtiden. I 2030 vil nær halvparten av verdens befolkning bo i områder med høyt vannstress. Det gjør at faren for konflikter blir større.

– Skal vi akseptere situasjonen? Nei, men kan vi hjelpe? Ja, selvfølgelig kan vi det. Sammen skal vi sikre varig tilgang til rent vann for over én million mennesker, sier Verbaan.

Forskjellen

Pengene som samles inn går til vannprosjekter i åtte land: Haiti, Afghanistan, Pakistan, Somalia, Sør-Sudan, Sudan, Etiopia og Tanzania. I disse landene vil en bore brønner, installere handpumper, lage systemer for oppsamling av regnvann, avsalting av grunnvann og andre tiltak som er mest effektive gitt de lokale forholdene.

Å skaffe mennesker tilgang til rent vatn er mulig, og det får enorme positive ringvirkninger i menneskers liv og helse i lokalsamfunnene.

– Bedre vassforsyning handler om folkehelse, fattigdomsbekjempelse, å redusere konflikter, matproduksjon og å gjøre livet bedre for enkeltmennesker - som Agnes, påpeker Verbaan.

Hvordan

Det er mange måter folk kan bidra til årets TV-aksjon.

På www.blimed.no  kan du melde deg som bøssebærer og få med venner, familie og kolleger til å gå med bøsse;

For bedrifter og organisasjoner er det mulig å gi direktebidrag på www.giverstafett.no. Der er det også mulighet til å utfordre andre bedrifter og organisasjoner.

Det kan også arrangeres aktiviteter på skoler og (vann)arrangementer der midlene går til årets aksjon. Vallersund oppvektsenter i Bjugn skal for eksempel ha en turmarsj.

– TV-aksjonen har et sterkt fotfeste i Trøndelag og lokalt engasjement er flott, sier Verbaan.