Rissa Høyre og våre samarbeidspartier fjernet all form for eiendomsskatt i denne perioden, både for næring og private. Dette ønsker vi å opprettholde.

Men som vanlig strekker ikke Arbeiderpartiets oppfinnsomhet seg lengre enn å bruke eiendomsskatt hver gang de trenger mer penger. I siste års budsjettmøte foreslo de derfor eiendomsskatt på alt - hus, hytter og næring. Posisjonens budsjetter ble betegnet som uansvarlig, selv om kommunen har gått med millionoverskudd hvert eneste år. Deretter ble vi presentert for et regnestykke som viste hvilke tjenester vi kunne fått ved 4 ‰, altså en dobling fra sist vi hadde e-skatt.

Det enkle regnestykket og kostnaden for den enkelte, ble derimot utelatt. Men med denne satsen ville et standard hus på 120m2 fått en årlig utgift på 4400,- pr. år , - eller nær 18 000,- i perioden.

Dette kaller vi uansvarlig! Eiendomsskatten rammer vilkårlig, er urettferdig og ikke minst usosial.

Her i Rissa eier de fleste sin egen bolig, og dette er en viktig del av vår felles trygghet og velferd.

Skatten lignes etter eiendommens verdi, og ikke etter skatteyters betalingsevne. Dette betyr at f.eks. en boligeiendom som kan være belånt ”opp til pipa”, likevel blir eiendomsbeskattet.

Dette rammer dermed både private og næring, men fellesnevneren er at de med dårligst råd blir mest skadelidende, gjerne småbarnsfamilier i etableringsfasen og minstepensjonister.

Flere av våre større bedrifter har i dag store utfordringer knyttet til lav oljepris og dertil lav aktivitet innen offshore - og jeg ser ikke for meg forståelsen av noen eiendomsskatt hverken blant eiere eller ansatte i bedrifter som sliter økonomisk. Eiendomsskatt til bedrifter som ikke har lønnsomhet eller overskudd må betegnes som direkte feilmedisinering.

Rissa Høyre ønsker det skal være gunstig og lønnsomt å etablere seg og slå seg ned her i Rissa, både for private familier og næringslivet. Vi mener derfor at eiendomsskatt hindrer dette og er i strid med kommunens mål om vekst i folketallet.

Høyre ønsker å legge til rette for å skape verdier før de forbrukes!

Rune Schei

2. kandidat Rissa Høyre