Det man derimot kan si med stor sikkerhet, uansett sammenslåing eller ikke, er at Leksvik kommune vil være annerledes om for eksempel 20 år.

Det er umulig å utrede seg frem til alle svar, men på bakgrunn av den kunnskapen og informasjonen vi har i dag er det fornuftig å danne seg noen tanker om fremtiden. Det ligger et spesielt stort ansvar på oss politikere som har vært tett på prosessen og har vært med på forhandlingene. Vi bør gi innbyggerne de beste rådene ut fra den kunnskapen vi har. Å ikke gi klart uttrykk for sine meninger i håp om å sanke flest stemmer er ikke en god løsning. Velgerne tåler ærlige politikere, men de tåler ikke å bli lurt.

Vi må stille oss spørsmålet hvor godt rustet vår kommune er til å stå alene om 20 år.

Hvordan vil tjenestetilbudet være, hvor enkelt er det å skaffe kompetanse til de ulike fagområdene, og da spesielt innen skole og eldreomsorg. Har vi et tilstrekkelig stort fagmiljø eller blir vi i for stor grad avhengig av interkommunalt samarbeid som vil begrense mulighetene for å være med på å påvirke.

Den avtalen som ble fremforhandlet med Rissa bygger på gjensidig tillit og respekt og felles engasjement for felles fremtidig utvikling. Begge partene måtte gi noe for å få noe, og det er balansert og god avtale for begge kommunene. Dette bekreftes også ved at alle partiene i Leksvik og Rissa ga en enstemmig tilslutning til avtalen.

Avtalen gir ikke svar på alle spørsmål, men jeg tror at alle som har vært tett på forhandlingene og diskusjonene med Rissa har den oppfatning og tillit til at den nye kommunen vil være opptatt av å gi det beste tjenestetilbudet i alle deler av en eventuell sammenslått kommune.

Nei til kommunesammenslåing med Rissa betyr at den fremforhandlede avtalen forkastes. Ved neste korsvei sitter vi med dårligere forhandlingskort.

Kommunal økonomi blir svært anstrengt og nødvendige investeringsprosjekter vil med stor sannsynlighet måtte utsettes.

Revideringen av inntektssystemet for kommunene vil trolig forsterke dette.

Vi vil i større grad måtte kjøpe kompetanse fra andre kommuner uten at vi har en hånd på rattet.

Vi er også kjent med at andre strukturer er i ferd med å dannes på Fosen.

Slås Ørland og Bjugn sammen forskyves tyngdepunktet på Fosen.

Leksvik er ikke eneste mulige samarbeidspartner for Rissa.

Nye samarbeidsstrukturer vil trolig flytte legevakta bort fra kommunen.

Leksvik videregående skole er fortsatt under press. Nye regler for inntak vil forsterke de utfordringene vi allerede har med å beholde denne.

Leksvik og Rissa har et godt samarbeid innen næringslivet og vi har et felles arbeidsmarked. En sammenslått kommune vil forsterke dette samarbeide og gi grunnlag for vekst.

Nei til kommunesammenslåing vil trolig føre til at hurtigbåtsambandet vil komme under større press da vi trolig får flere gjennomgående busser med ferga.

Samferdselsdirektør i Sør-Trøndelag sier at en videregående skole i Vanvikan vil trygge hurtigbåten, både på grunn av motstrøms trafikk og busser som vil gå til videregående skole.

Uansett utfall av den rådgivende folkeavstemminga vil Høyre arbeide for et så godt tjenestetilbud for innbyggerne som mulig. Vi vil også bidra til å gjennomføre de investeringsbehov kommunen står ovenfor innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Dette gjelder i første rekke nytt basseng i Leksvik, renovering av Testmann Minne skole, ny grunnskole og ny barnehage i Vanvikan.

Steinar Saghaugordførerkandidat Leksvik Høyre