Divisjonsdirektør rehabilitering i Unicare, Trine Berntsen, og prosjektleder rehabilitering, Ellen Foss Lollan var denne uka på Hysnes i samtaler med blant andre Vidar Johansen som er leder for omstillingsprogrammet.

- Masse muligheter

- Vi har alle et felles ønske om å få dette til på en god måte. Vi har vår kompetanse, kommunen har sin, og Vidar er nøkkelperson i samarbeidet mellom oss nå før oppstarten, sier Berntsen.

Ellen Foss Lollan har de siste årene vært leder av et av Unicare sitt rehabiliteringssenter i Bærum og skal nå lede oppstarten av Unicare Helsefort på Hysnes.

- Her er det så masse muligheter. Det er et fantastisk sted, både naturen, fasilitetene og mange menneskelige ildsjeler, sier Lollan som ser for seg å ukependle fram til daglig leder er på plass på Hysnes.

- Dette er fryktelig moro og det kan bare bli bra, mener hun.

Mange skal ansettes

Unicare Helsefort begynner straks med ansettelsene. Totalt skal det bli 38 årsverk, men en del flere enn 38 ansatte fordi noen av stillingene blir deltid. Helsefortet skal driftes 24/7.

Rehabiliteringssenteret skal ta i mot fire ulike pasietgrupper, eller deltakere som det heter.

- Mennesker med Kronisk utmattelsessyndrom/ME (3 plasser)

- Slag- og traumatiske hodeskader (13 plasser)

- Mennesker med kroniske muskel- og bløtdelssmerter (10 plasser)

- Sykelige overvektige (12 plasser)

Den siste gruppen skal gis som et familietilbud. Dersom barn kommer skal hele familien være med.

- Dette er en gruppe som dessverre vokser, og sykelig overvekt har ofte en bakenforliggende årsak. Det hjelper ikke å hjelpe bare barnet, men hele familien, sier Lollan.

Rehabilitering

Flere av tilbudene som kommer på Unicare Helsefort er først et opphold på noen uker, deretter noen uker hjemme og så tilbake på oppfølging.

- Rehabilitering er et takknemlig felt å jobbe med. Vi setter deltakeren i fokus og jobber tverrfaglig rundt personen. De som jobber på et rehabiliteringssenter får være med i en menneskelig prosess. Her har det å bli frisk fokus, mens som sykepleier på et sykehus for eksempel, er det mer omsorg og pleie, påpeker Lollan.

Gjennomsnittsoppholdet på Unicare Helsefort vil bli på tre - fire uker.

I peisestua på helsefortet Foto: Sigrun Overland

- Først et opphold her, så hjem og deretter tilbake. Det er det som er utgangspunktet, sier Berntsen.

I drift om fire måneder

Fokuset nå er å ansette fagfolk, og folk i de administrative stillingene.

- Vi skal være i drift fra januar. Nå er fokuset på rekrutteringen, og å sette sammen gode team, sier Lollan.

Berntsen påpeker at Unicare allerede drifter åtte rehabiliteringssenter og har god erfaring.

- Nå setter vi i gang en dugnad og henter inn folk med erfaring i oppstartsfasen her. Kompetansen i selskapet er stor.

Rehabiliteringssenteret skal også drive forskningsaktivitet. Målet er at kunnskapen fra Unicare helsefort skal spres til andre. En person skal jobbe med forskningsbiten.

- Det vi gjør skal være målbart, påpeker Trine Berntsen.

Rammeavtalen

Rammeavtalen med Helse-Midt Norge er på fire, pluss to, pluss to år. Totalt åtte år.

- Unicare tenker langsiktig så vårt perspektiv er mye lenger. Vi har fått 38 plasser, men det kan bli flere. Det er plass til 48 her. Unicare etablerer seg for å bli, konstaterer Berntsen.

Neste uke kommer utlysningsannonsene på hvilke folk Unicare skal ansette på Hysnes. Det er snakk om 14 ulike yrkeskategorier.