Journalister i Adresseavisen har nylig publisert en omfattende kartlegging av drap i Trøndelag. De har tatt for seg forsettlige og overlagte drap de siste 30 årene. I oversikten har de ikke tatt med uaktsomme drap og legemsbeskadigelse med døden til følge.Journalistene Alexander Killingberg og Pål Solberg har jobbet med prosjektet i ett år.– Dette er noe vi har holdt på med nå og da. Kartleggingen av alle drapene tok mye tid, men det er de siste ukene vi har jobbet mest intensivt. Begge to har dekket andre saker gjennom hele året, så dette har på en måte vært et sideprosjekt, forteller de.I tillegg til å kartlegge alle drapene i Trøndelag i perioden 1983-2013, har Adresseavisen laget en undersøkelse for å finne ut hvordan det har gått med drapsdømte etter soning. – Vi har brukt flere måneder på å hente inn svar. I undersøkelsen forsøker vi å finne ut hvordan de dømte har klart seg ute i samfunnet etter soningen av drapsdommen. Det finnes etter det vi erfarer svært lite forskning på området. I Norge er det slik at nesten alle som begår drap, en gang skal løslates. Da må det være av alles interesse at de dømte blir velfungerende samfunnsborgere, og ikke kriminelle gjengangere. Her trengs det mer sikker kunnskap om hvordan det faktisk går med denne gruppen mennesker. Det vil være av stor samfunnsinteresse at det forskes mer på dette. Det vi har gjort er ikke forskning, men et journalistisk graveprosjekt, påpeker Killingberg og Solberg.

Les saken på adressa.no her.I saken på adressa.no har de en interaktiv nettgrafikk hvor man kan lese om hvert enkelt drap.Ifølge nettgrafikken er åtte av drapene i Trøndelag begått på Fosen.Under følger opplysninger om drapene på Fosen. Informasjonen er hentet og kopiert direkte fra kartleggingen med tillatelse fra Adresseavisen.Rissa:23.06.1984En mann i slutten av 40-årene skjøt sin jevnaldrende kamerat med hagle om bord i en privateid båt utenfor Råkvåg. Etter drapet manøvrerte gjerningsmannen båten utover Trondheimsfjorden, men båten havarerte og sank på grunt vann ved Valset ferjeleie i Agdenes kommune. Mannen ble pågrepet på samme sted da han satt på båtripa, som fremdeles var over vann. Han ble senere dømt til seks års fengsel for forsettlig drap i Frostating lagmannsrett.Drapsvåpen: Skytevåpen.

Straff: 6 års fengsel.

20.07.1991

En mann i 30-årene skjøt og drepte sin to år gamle datter med konkurransepistol utenfor ekskonas hjem. Han skulle levere datteren etter en ukes ferie. Mannen begikk selvmord etter drapet. Lamslåtte familiemedlemmer var vitne til hendelsen.

Drapsvåpen: Skytevåpen.

Straff: Henlagt etter gjerningsmannens død.14.08.2005

En kvinne i 60-årene ble drept av ektemannen i Fevåg. Mannen begikk selvmord etter drapshandlingen.Drapsvåpen: Ukjent.

Straff: Henlagt etter gjerningsmannens død.Ørland:09.02.1984

En mann i 30-årene slo sin kone slik at hun falt overende. Han satte seg deretter over henne, tok kvelertak og pakket en tampong i halsen hennes, slik at hun døde. Hendelsen skjedde i parets bopel på Brekstad. Mannen jobbet ved Ørland hovedflystasjon. Retten mente tiltalte var utilregnelig og han ble idømt fem års sikring for forsettlig drap i Fosen herredsrett.Drapsvåpen: Kvelning.

Straff: 5 års sikring.18.06.2003

En kaptein i 30-årene, som jobbet ved Ørland hovedflystasjon, skjøt sin ett år gamle sønn og deretter seg selv med tjenestevåpenet MP5. Drapet skjedde inne på stasjonsområdet.Drapsvåpen: Skytevåpen.

Straff: Henlagt etter gjerningsmannens død.Bjugn:22.01.1991

Etter en krangel drepte en mann i 50-årene sin kone med ett knivstikk. Mannen ringte selv til politiet og fortalte om drapet. Han ble i Frostating lagmannsrett dømt til seks års fengsel for forsettlig drap. Straffen ble i Høyesterett hevet til sju års fengsel.

Drapsvåpen: Kniv.

Straff: 7 års fengsel.

26.01.2008

En mann i 30-årene utsatte en rullestolbruker i 60-årene for vold slik at han døde. Mannen var sterkt ruset da drapet skjedde. Tiltalte ble i Fosen tingrett dømt til ni års fengsel for forsettlig drap.

Drapsvåpen: Vold.

Straff: 9 års fengsel.

19.08.2000

En mann i slutten av 20-årene kvalte sin kone til døde i deres hjem i Bjugn kommune. Hendelsen skjedde etter en privatfest i huset. Mannen ble i Fosen herredsrett dømt til åtte år og seks måneders fengsel for forsettlig drap.

Drapsvåpen: Kvelning.

Straff: 8 år og 6 måneders fengsel.

Les saken på adressa.no her.