Fredag ventes ekstremt kraftig vind med opp mot orkan i styrke. På bakgrunn av dette har Meteorologisk institutt sendt ut et ekstremvarsel, og uværet heter «Tor».

I denne saken har vi skrevet om de fem siste ekstremværene på Fosen.

Roar, 1. oktober 2015: Svært mye nedbør kom på kort tid. På 24 timer fikk Momyr i Åfjord 182,3 millimeter nedbør på ett døgn. Så mye nedbør har det aldri før blitt målt på 24 timer i Trøndelag.

Les utvalgte saker fra ekstremværet Roar:

Her redder Sasha og Xena sauene på landÅfjord med våteste døgn gjennom tidene i Trøndelag- Det er trasig å tenke på. Naturen er råSlik forbereder Statens vegvesen seg på ekstremværetSjekk ut «Roar»-bildeneEkstremværet «Roar» pågår nå

Ole, 6. februar 2015: Uværet var kraftigst i nord, men også på Fosen var det orkan i kastene. Ved målestasjonen Buholmråsa fyr i Osen ble kraftigste middelvind målt til 28,9 m/s søndag. Ifølge tall fra Meteorologisk institutt var høyeste målte vindkast i Osen på 37 meter i sekundet, som betyr at det var orkan i kastet.

Les saker om ekstremværet Ole: – Hold deg inneVentet vind opp i full storm hele lørdag«Ole» verst i nordEkstremværet Ole på morgenkvistenHør lyden av «Ole» her!Fortsetter med samme vindstyrke til midnattLesernes bilder fra stormen Ole500 mistet strømmen nå gjenstår 55Problemer med mobildekningen«Ole» traff Osen med orkan

Kyrre, 12. mars 2014: Meteorologisk institutt sendte ut et ekstremvarsel, men meteorologen trodde ikke at Fosen ville bli hardt rammet.

«Et høytrykk over Nordsjøen og et lavtrykk i Norskehavet gir en sørvestlig luftstrøm med varm og fuktig luft inn mot Trøndelag og Nordland. En front blir liggende over området gjennom store deler av onsdag og torsdag. Onsdag og torsdag ventes lokalt ekstreme nedbørsmengder i Trøndelag, mest sannsynlig nord for Trondheimsfjorden, på Helgeland og på Saltfjellet. Lokalt ventes mengder på 60 til 100 mm på 24 timer, både for onsdag og torsdag. Onsdag ventes temperaturen å stige, slik at nedbøren vil komme som regn også i høyereliggende strøk», var varselet fra Meteorologisk institutt.

– Slik det ser ut nå er det områdene i nord som får mest nedbør, men Fosen er også inkludert i ekstremvarselet, sa meteorolog Kristin Seter ved Værvarslinga på Vestlandet til Fosna-Folket.

Ivar, 12. desember 2013: – Dere på Fosen er midt i smørøyet og får den kraftigste vinden. Det kan være svært farlig å oppholde seg utendørs. Vinden kan ta med seg gjenstander som vil fly gjennom lufta i stor hastighet. Oppholder du deg på sjøen er det veldig farlig, sa Geir Ottar Fagerli, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, den gang.

Ifølge Fagerli vil det kunne komme vindkast opptil 50 m/s (180 km/t). Vinden blir kalt orkan allerede ved 33 m/s. Som en konsekvens av dette tror han trær vil velte og at mange må belage seg på å bli strømløs.

Les om fra Ivar:

Ekstremværvarsel: «Ivar» blir kraftigere enn «Hilde»Digert isolasjonshiv ble knust i småbiter: – Vi berget bra!"Ivar" stopper KystekspressenHenter barna tidligereEkstremværet: Stormen flerret i stykker taket«Ivar» har truffet Fosen for fulltEkstremværet: Derfor bør du holde deg innendørs«Ivar» lekte seg på fotballbanenStrømmen tilbake til alle Fosenkraft-kunderNok en henger tatt av IvarSkade på gammel alléEkstremværet Ivar utløste trillingfødselIvar flådde låvenFant kuskit på trappa etter at Ivar var på besøkNaturkreftene herjet i Åfjord: Flomstor elvRissa: Nedblåste trær og skader på husSlik var dagen til politiet under «Ivar»Ekstremværet er over

Hilde, 16. november 2013: I ekstremvarselet ble det meldt at det var ventet sterk storm, lokalt med vindkast på 40 - 50 m/s. Det ble varslet om bølger mellom 13 og 15 meter på kysten. Fosna-Folket skrev om flere strømbrudd, kanselleringer i båttrafikken, veltede trær og en båt som hadde slitt seg.

PS! Send oss dine uværsbilder til redaksjonen@fosna-folket.no, send MMS med kodeord FF TIPS til 2399, eller bruk emneknagg #fosnafolket på Instagram. Tipstelefon er: 72 51 57 00.