«Hansteen» har en lang og ærverdig historie. Skipet ble bygd i 1866 og er i dag verdens eneste seildampskip og verdens eldste forskningsfartøy.

150 års historie

Om bord finnes utstyr som for 150 år siden ble brukt til vannprøver og lodding av dybder. Skipets spesielle historie gjør at det står på Riksantikvarens liste over verneverdige fartøy.

–Et fantastisk flott skip. Mangeårig skipper om bord, Edmund Eilertsen viser rundt og forteller om skipets historie.

I salongen henger foto av fire konger.

– I en kort periode ble skipet brukt som kongeskip for Kong Oscar II. Dronning Sonja var gjest om bord i 2007 i forbindelse med feiringen av Steinkjers 150-års byjubileum.

Lokalrutebåte

Eilertsen er både skipper om bord og daglig leder av stiftelsen «DS Hansteen». Han deler gjerne sin viten om skipets historie. Blant annet fungerte båten i over 50 år som lokalrutebåt på Innherred.

– Men nå cruiser den Trondheimsfjorden og Trøndelagskysten?

– Det stemmer, i sommerhalvåret tilbys turister en opplevelse til sjøs med seil og damp. De får en unik opplevelse i en atmosfære som dufter av svunnen tid. Skipper Eilertsen holder tråden i båtens historie samtidig som han har full kontroll på dokkinga av båten.

Damp og segl

Før en tur med «Hansteen» kan begynne, må mannskapet mønstre på i god tid. Kilovis med kull innkjøpt fra Polen, må skufles inn i fyrrommet slik at vannet blir varmet opp. Etter ti timer er båten klar for avgang. Vannet er varmet opp og dampen klar til å gjøre jobben. Det går med 150 kg kull til en times drift. Er det god bør, heises seglene opp.

Stiftelsen har mange engasjerte medlemmer som tar en tørn om bord i skipet. Som gjerne legger ned timevis med arbeid for å ta vare på vår felles fortid. Som kjenner at de får igjen for alle dugnadstimer når skipet skyter fart og stolt pløyer bølgene.

Årlig finpuss

I en ukes tid skal skipet ligge i dokka ved skipsverftet i Rissa. Det er tid for den årlige finpussen.

«Hansteen» trenger mye vedlikehold for å kunne få godkjent av skipskontrollen. Man må påregne både penger og tid for å kunne ta vare på et flytende kulturminne som «Hansteen» er.