Det er bestemt at merkingen blir gjort tilnærmet i den originale stien flyktningene og hjelperne deres brukte opp til hytta.

- Den opprinnelige stien gikk fra Rødsjøgårdene. Det blir parkeringsplass ved brua og så følger man en traktorveg et stykke langs elva oppover, forklarer Peter Dybdahl i Fosen Turlag.

Merkingen

Merking av stien skjer i henhold til DNT (Den norske turistforening) sin standard med T’er på store steiner og berg, samt oppbygde varder der det er behov for det.

I deler av traseen er det behov for rydding av kjerr og kratt, i tillegg til at det legges ut treplanker i bløte områder.

Søker støtte

Medlemmer i Fosen Turlag skal merke stien på dugnad, men det trengs en del materialer, både til tavle i starten og ved hytta, pilskilt, navneskilt på setertufter og fjell, stolper og turkasse. Dette har et kostnadsoverslag på 13.500 kroner. Turlaget søker Rissa kommune om å få dekt 75 prosent, det vil si 10.125 kroner.

Historikk

Serberhytta ble reist av folk fra Rødsjøen og Sørfjorden i 1943 for å hjelpe jugoslaviske krigsfanger som hadde rømt fra tysk krigsfangenskap ved Austråttleieren på Ørland under andre verdenskrig.

Serberhytta ble restaurert/gjenoppbygd i 1990.

Fluktruten fra Ørland og inn til Rødsjøen er på fire mil. Hytta ble et hvile- og skjulested mens de ventet på hjelp til å komme i sikkerhet i Sverige.

Hytta som står der i dag er gjenoppbygd/restaurert i 1990.

I etterkrigstiden er Serberhytta blitt et av krigsminnesmerkene i Norge.