Stortinget har vedtatt nye forskrifter om registrering av og tilsyn med salg av tobakksvarer. På godt norsk kjent som «tobakkssalgsforskriften».

Endringene har betydning for samtlige forhandlere av snus, røyk og tobakk samt e-sigaretter på Fosen.

Tilsyn

Ordningen innebærer at kommunene skal føre tilsyn med registrerte salgssteder av tobakksvarer. Dette inkluderer også salg av e-sigaretter, gjenoppfyllingsbeholdere, urtebaserte røykeprodukter og andre tobakkssurrogater.

Alle virksomheter som selger tobakk skal registrere seg i Tobakkssalgs- og bevillingsregisteret innen 31.desember 2017. Det er ikke tillatt å selge tobakksvarer etter 1. januar 2018 uten å være oppført i dette registeret.

Kommunene har et ansvar for å sørge for at kommunens salgssteder følger tobakksskadeloven. Dette ansvaret handler om salg av tobakksvarer, reklameforbudet, krav til merking og utforming av tobakksvarer, forbud mot tobakksvarer eller -surrogater som er ulovlig importert, salg i strid med salgsforbud, internkontroller og forbud mot enkelte produktkategorier.

Kontroller

Det er, ifølge Helsedirektoratet, virksomhetene selv som er ansvarlig for å registrere seg og vedlikeholde opplysningene i registeret. Dersom en virksomhet har flere salgssteder, må alle salgsstedene registreres.

Stortinget har også vedtatt innskjerpede rutiner i forbindelse med kontroll av salgssteder.

Hvert sted skal kontrolleres minst en gang årlig, og kommunen skal årlig utføre minst to ganger så mange kontroller som det er salgssteder.

Denne kontrollen skal gjennomføres av en ekstern leverandør av kontrolltjenester, og i den anledning er det opp til den enkelte kommune å kreve årlig tilsynsavgift for å finansiere kommunens kostnader i forbindelse med tilsynet og kontrollen.

Selve registreringen er kostnadsfri, men alle registrerte virksomheter skal betale et årlig tilsynsgebyr, ifølge Helsedirektoratet.

59 på Fosen

På Fosen er det per 9. februar 2018 59 utsalgssteder for tobakk, en nedgang på fire fra 2017. Kommunevis er disse fordelt som følger:

Indre Fosen kommune 22 (-1)

Ørland kommune 13 (-1)

Bjugn kommune 7 (-1)

Åfjord kommune 7

Osen kommune 5 (-1)

Roan kommune 5