Styret i stiftelsen Uthaugsgården og kommunen har tatt felles grep for å få museet inn under Museer i Sør-Trøndelag. - Uthaugsgården er vel verdt å ha inn der, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt.

Utvikling

Uthaugsgården har utviklet seg som museum siden kommunen overtok eiendommen med inventar på nittitallet. Besøkstallene har holdt seg stabilt store. Unn Lund Grøtan mener endog busslastene med turister har blitt flere. Museet har stått overfor flere utfordringer i samband med drifta, skjøtselen og forvaltninga av museet. Blant annet mangler det faglig ekspertise som kan ta hand om katalogisering og strukturering av det rikholdige skriftlige materialet som finnes på gården.

Unikt

En av flere unike trekk ved Uthaugsgården er at de aller fleste gjenstandene og bildene som er der er skriftlig dokumentert. Lund-slekten, som hadde gården fram til kommunen overtok, drev handel i hele Nord-Europa. Alle gjenstander har sin historie og mange av dem er dokumentert i form av kvitteringer og lignende. Arkivene som tilhører gården forteller en historie om handelsvirksomhet fra de baltiske statene i Østersjøen til Nordsjøen i vest. Med dette innholdet er Uthaugsgården i et celebert selskap bestående av rundt ti autentiske museer i landet. Som autentisk museum er attraksjonen på Uthaug blant de største. Da formannskapet hadde møte på Uthaugsgården forleden, besluttet de å sende en henvendelse til MiST.

- Det er også viktig at vi har med oss fylkeskommunen i denne saken, sier Grøntvedt.