- Stram, men kontrollert.

Slik oppsummerer Åfjord-rådmann Per O. Johansen økonomien i kommunen foran budsjettbehandlingen i kommunestyret fredag.

Sparerunde

Mens Fosen-kommuner som Roan, Leksvik og Bjugn har vært innom og fortsatt er på Robek-lista, har Åfjord unngått regnskapsmessige underskudd de siste årene. Kommunen hadde riktignok en større innsparingsrunde i 2014 og 2015.

- Vi måtte ta ned driftsutgiftene en god del millioner kroner. Vi brukte litt tid, men vi kom gjennom det. Vi nedbemannet og omplasserte, men vi slapp å si opp folk, forteller rådmann Johansen.

Mindre å rutte med

Åfjord har hatt et relativt stabilt folketall de siste årene. Fra 2015 til 2016 hadde Åfjord en fin befolkningsvekst. Fra 1. juli 2016 til 1. juli 2017 ble imidlertid innbyggertallet redusert fra 3275 til 3264. Dette medfører en lav vekst i frie inntekter. På statsbudsjettet for 2018 er denne veksten anslått til 1,5 prosent, mens lønns- og prisveksten er beregnet til 2,6 prosent. I realiteten betyr dette at Åfjord får 2,2 millioner kroner mindre å rutte med i neste års budsjett. I tillegg har kommunen nye oppgaver som skal gjennomføres innen dette handlingsrommet.

Unngår kutt

Til tross for denne utviklingen, velger rådmann Johansen og hans stab å unngå nye kutt i drifta. Han forklarer dette med ønske om ro i organisasjonen i sammenslåingsprosessen med Roan samt fremtidige vindkraftinntekter.

- Vi skal inn i en kommunesammenslåing med omorganisering. Om vi samtidig skal spare penger, kan folk bli usikre på jobbene sine. Vi ønsker å beholde ro og stabilitet i organisasjonen. Vi har mulighet til å bruke litt oppsparte midler, og da velger vi heller å bruke litt av det. Fra 2020 får vi også vindkraftinntektene. De siste signalene tyder på at vi får inntekt på både vindparkene, kraftlinja og trafostasjonene, sier Johansen som tar et lite forbehold når det gjelder kraftlinja og trafoene.

40 mill. i fond

Han forteller at Åfjord kommune har i underkant av 40 millioner kroner i oppsparte midler.

- En del av dette er jo satt av til forskjellige formål, for eksempel det nye bassenget. Men vi kan også bruke det som en buffer, forklarer rådmannen.

Tror på pluss

Rådmann Johansen forteller at Åfjord satte av midler til fond i 2016. Også i år tror han på en liten pluss i regnskapet.

- Jeg håper at vi kan sette av litt til fond i år også. Så lenge det ikke dukker opp noe helt spesielt, skal vi gå med en liten pluss i år, sier Johansen.

Utgiftene

Åfjord kommune, en organisasjon med cirka 280 årsverk, regner med å ha 203,8 millioner kroner i driftsutgifter neste år. 81,2 millioner kroner går til helse- og sosialtjenester, mens skole og barnehagetjenester er den nest største posten med 71,8 millioner kroner. Barnehagene i Åfjord har opplevd en økning i barnetallet siden 2013. Derfor skyter kommunen inn mer penger i barnehage neste år, og mindre i skole ettersom elevtallet der går ned.

Inntekter

På inntektssiden får Åfjord trolig inn 76,8 millioner kroner på skatt- og formueinntekter neste år. De frie inntektene øker som nevnt med bare 1,5 prosent, og ender på 109,7 millioner kroner. I tillegg kommer utjevningstilskudd, skjønnstilskudd og inntekter fra eiendomsskatt.

Gjelda øker

På investeringsbudsjettet er det ingen særlig store poster neste år. En gladmelding til skolene er at rådmannen foreslår å sette av 700 000 til sårt tiltrengt oppgradering av PC-er og annet datautstyr. Byggingen av det nye bassenganlegget på Årneset vil ifølge Johansen merkes for alvor først på 2019-busjettet. Totalkostnaden på svømmeanlegget er oppjustert til 229 millioner kroner, og nettokostnaden for kommunen er beregnet til 159 millioner kroner. Svømmeanlegget skal etter planen være ferdig i 2020. Dette vil øke gjelda til Åfjord kommune.

- Når gjelda øker, blir vi sårbare for renteendringer. Så blir det veldig viktig med vindkraftinntektene, sier rådmann Johansen som velger å kalle badeanlegget for et avbøtende tiltak for Åfjord-befolkningen i forbindelse med vindkraftutbyggingen.