Programmet er imidlertid ikke helt spikret, og ingen vil bekrefte overfor Fosna-Folket at kongen virkelig kommer til Ørland.

- Det kan jeg ikke bekrefte. Programmet er ikke offisielt. Vi har ikke tatt stilling til dette. Du får ringe nærmere sommeren, svarer kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Det kongelige hoff når Fosna-Folket spør.

Jubileum

Stasjonssjef Aage Lyder Longva ved Ørland flystasjon sitter i en arbeidsgruppe som jobber med planleggingen av mottakelsen av F-35. Denne ledes av luftforsvarsstaben. Han kan heller ikke bekrefte om kongen kommer.

- Det vet vi ikke, uttaler han.

Longva påpeker at det ved slike begivenheter blir vurdert fra både Forsvaret og Forsvarsdepartementet hvem som skal inviteres og på hvilket nivå det skal ligge.

- Men 332-skvadronen har 75-årsjubileum i år, og det er den skvadronen som skal settes opp med F-35. Ved runde jubileer er det normalt å invitere kongehuset, men det har vi ikke gjort ennå, påpeker Longva.

- Væravhengig

Planen er at de tre første nye kampflyene skal lande på Ørlandet 10. november i år.

- Men vi er veldig væravhengige i november. Vi har ikke detaljene på dette helt ennå, sier Longva.

De tre F-35-flyene som kommer til Ørland i november, kan i utgangspunktet fly direkte fra USA til Ørland og tanke i lufta. En annen modell er mellomlandinger med tanking på bakken. Flyene vil uansett ikke være på bakken andre steder i Norge før de lander på Ørlandet.

Jens Stoltenberg kommer trolig til Fosen i november. Foto: Arkiv

- En internasjonal begivenhet

Den 9. november vil det være et større arrangement i Trondheim, før forsvarstopper, topp-politikere, ambassadører, sannsynligvis kongelige og andre ankommer Ørland 10. november. Tidligere statsminister og nå generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, er etter alt å dømme også en av gjestene. Den fredagen skal gjestene trolig først til Ørland flystasjon for å se F-35 lande for første gang i Norge. Deretter går turen tilbake til Ørland kultursenter hvor det er fredsseminar.

- 10. november blir ikke bare en nasjonal begivenhet. Det blir en internasjonal begivenhet, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

Han forteller at sikkerhetsopplegget den dagen trolig blir så strengt at det blir vanskelig å involvere kommunens innbyggere i særlig grad. Kommunen ønsker imidlertid i høyeste grad å inkludere alt fra barnehager til skoler i forskjellige markeringer i november.

- Det vil bli flere lokale markeringer, men de må nok i hovedsak legges til andre dager enn 10. november, på grunn av strenge sikkerhetshensyn, forklarer Myrvold.

Fredsuke

Hallgeir Grøntvedt, som var Ørland-ordfører i den avgjørende perioden da Ørland sikret seg kampflybasen, står i bresjen for fredsuka som arrangeres den uka F-35 lander. Det er Ørland kultursenter som er arrangør i samarbeid med Ørland kommune.

- Vi driver og planlegger dette nå. Det skal bli arrangement hver dag frem mot helga da F-35 lander. Det blir litt som MGP-uka vi hadde da det var delfinaler på Ørlandet, forklarer Grøntvedt.

Han opplyser at det foreløpig ikke er klart hvilke gjester som kommer.

- Kommer Jens Stoltenberg?

- Det har jeg ingen kommentar til ennå, svarer Grøntvedt.

- Blir Donald Trump invitert?

- Det er faktisk noen som har kommet med forslaget. Jeg foreslo både Putin og Trump jeg så vi får litt skikkelig storpolitikk. Neida. Vi har ikke tenkt å gå så langt, sier Grøntvedt muntert.