- Skilt som varsler elgfare er et av de mest brukte, og trolig minst effektive tiltak mot viltulykker. Undersøkelser viser at bilistene ikke setter ned farten i særlig grad, sier avdelingsdirektør Roar Midtbø Jensen i Statens vegvesen, vegavdeling Østfold i en pressemelding.

Drept i elgpåkjørsel

Statens vegvesen Region øst har tatt en gjennomgang av trafikkulykker med vilt de siste fire årene. Det er stort sett elg som blir påkjørt, og oktober er ifølge Statens vegvesen høysesong for slike trafikkuhell.

«I Østfold var det 17 viltulykker med personskader i perioden 2010-2013.  En person mistet livet, fire ble hardt skadd, mens 16 personer fikk lettere skader. På landsbasis blir mellom 50-80 personskader i trafikken meldt til politiet i året.  Hvert år blir om lag 1300 elg drept på vegene», skriver Statens vegvesen i pressemeldingen.

Pass på i skumringen

Statens vegvesen opplyser at de fleste elgulykkene skjer der vegen går gjennom skog og i nærheten av vassdrag. Risikoen skal være særlig stor der det er skråning ned mot veoen. 75 prosent av ulykkene forekommer i mørket og i grålysningen. Undersøkelser viser også at elgen trekker mer når det er fullmåne.