- Oi, dette hadde jeg ikke forventet i det hele tatt, sier en overrasket og glad Filippa da hun får vite om nominasjonen.

16-åringen har i løpet av kort tid markert seg som en svært lovende utøver i kampsporten judo, og innkassert opp til flere NM-titler samt vunnet kamper i nordiske og europeiske mesterskap. Drømmen er å nå verdenseliten.

Fra Japan

Interessen for judo skjøt fart da Filippas far, som selv har drevet med judo i en årrekke, ønsket å starte opp et nybegynnerparti for barn. Filippa og lillebroren Gustav var selvskrevne medlemmer i farens prosjekt, men lite visste de hvor mye denne idretten kom til å bety for dem.

- Jeg husker at jeg allerede som syvåring syntes judo var utrolig artig. Etter hvert ble sporten viktigere og viktigere for meg, forteller Filippa.

Judo er opprinnelig en japansk kampsport, kanskje mest kjent for sine kast og grep om hals og armer.

- Man skal forsøke å kaste motparten sin. Man kan også holde dem i armlås og halslås, sier Filippa.

Hun innrømmer at sporten kan både se og høres brutal ut.

Kropp og sinn

- Det er selvfølgelig ikke så veldig behagelig å bli kastet eller tatt grep på. Men det er strenge regler for teknikkene vi bruker, og hvis man ber om at motparten skal slippe, så gjør de det. Det høres mer dramatisk ut enn det er, beroliger hun.

Filippa trener i konkurransegruppa til klubben Trondheim Judokwais fire dager i uka. Hun trener også styrke opp til tre dager i uka, i tillegg til konkurranser og mesterskap.

- Du må være sterk i både kropp og sinn for å bli god i judo. Du bør ha god kondis, god teknikk og være psykisk sterk, forteller Filippa.

I år begynte Filippa også å trene med ungdomslandslaget i judo. Kanskje ikke så merkverdig ettersom hun vunnet flere NM-titler og samtidig hevdet seg i større konkurranser.

Trosset kyssesyken

Selv er hun spesielt stolt over å ha gjort rent bord under mesterskapet Finnish Open i fjor høst.

- Jeg hadde nettopp hatt kyssesyken, og følte meg veldig rusten og tung i kroppen. Finnish Open er et av nordens største konkurranser, så jeg hadde egentlig bare ambisjoner om å vinne en kamp. I stedet vant jeg hele mesterskapet. Det var en skikkelig god dag der alt stemte.

Marginene kan være små i judo, og mange detaljer skal være på plass under kamp. Mestringsfølelsen var derfor stor da hun kunne ta med nok en tittel hjem til Stadsbygd.

- Det er en utrolig bra følelse når man når de målene en har satt seg.

Hardtrening før nordisk

På lang sikt er drømmen er å kunne knive om titler helt i verdensklassen.

Men foreløpig har Filippa fokus på å fortsette i samme stil som før og å delta på enda flere konkurranser, deriblant nordisk mesterskap.

Før den tid holder hun på med å trene opp en skadet albue, men har stor tro på at hun skal være klar for nye runder i ringen etter ferien.

- Jeg har alltid vært veldig ivrig i judo, stått på og trent hardt, sier hun bestemt.

En talentpris hadde vært et kjærkomment klapp på skuldra, selv om Filippa også er tilfreds med kun å være nominert.

- Det hadde vært kjempeartig å vinne. Men anerkjennelsen i å være nominert er stort nok i seg selv, sier staværingen.

Fosna-Folket presenterer vinnerne i uke 25!