«Profilering Grønn Bedrift 2017» er beskrivelsen av produktet som det advares mot på både norske og svenske nettsider.Et selskap i Ørland mottok nylig en faktura på hele 18.985 kroner fra «Grønn Bedrift». Fakturaen er sendt fra svenske Lagrias AB, som har adresse i Umeå i Nord-Sverige.

Vil advare andre

- Vi kaster denne regningen rett i ovnen, men vil advare andre, sier mottakeren av fakturaen. Han har selv sjekket litt rundt det «Grønn Bedrift», og funnet en rekke advarsler mot dette selskapet på både norske og svenske nettsider.

«Vi ønsker å advare mot produktet Grønn Bedrift», skriver nettstedet trygghandel.no.  Også svenske forenadebolag.se advarer mot selskapet.

Trygghandel.no viser også til at fakturaene fra «Grønn Bedrift» tidligere ble sendt ut av Centuri Sales & Marketing AB, men at man 24. januar i år første gang ble oppmerksom på at det Lagrias AB i Umeå sto som avsender.

Vanskelig å kontakte

Det finnes ikke noe telefonnummer på fakturaene, slik at det er vanskelig for mottakerne å kontakte avsenderen. Den eneste kontakt informasjonen er en e-postadresse. Fosna-Folket har forsøkt å komme i kontakt med Lagrias AB via e-post, men har så langt ikke lyktes med å få en kommentar fra det svenske selskapet.

Fakturaen ser ved første øyekast ut som om den kommer fra en seriøs avsender.

- Ikke betal, er det klare rådet fra senior kommunikasjonsrådgiver Ingvild Sahl hos Forbrukerombudet. Hun legger til at de såkalte kataloghaiene i all hovedsak retter seg mot bedrifter, og ikke privatpersoner.

Kan vurdere politianmeldelse

- Mottakerne kan vurdere om de vil politianmelde slik svindel, fortsetter Sahl. Samtidig anbefaler hun nettsidene varslingslisten.no og trygghandel.no som nettsteder der mottakerne av denne type fakturaer kan sjekke om avsenderen er satt opp som useriøs.

Selv om de fleste som mottar fakturaer fra kataloghaier ikke betaler, så kan Sahl fortelle at de også blir kontaktet av bedrifter og personer som har gått i fella, og betalt beløpene de urettmessig får faktura på.