Denne påska inviterer Fosna-Folket åtte relativt kjente fosninger til å delta i en relativt uhøytidelig påske-quiz. De åtte deltagerne møtes først i kvartfinaler, der vinnerne av hver duell går videre til semifinaler. Til sist møtes de to beste i en finale, der vinneren får en ikke helt ubetydelig påske-premie; ett års plussabonnement på Fosna-Folket.

Kommune og kategori

I hver quiz-duell får duellantene åtte spørsmål fra åtte forskjellige kategorier; Fosen, lett blanding, sport, kjendiser, merkelige spørsmål, påske, Donald og musikk.

Deltagerne er hentet fra små og store krinker og kroker av Fosen, slik at det også utspiller seg en aldri så liten intern geografisk kamp. Er bygd eller by best på quiz? Har rockere mer allmennkunnskap enn politikere?

Første semifinale

I første semifinale kjemper Fosens samferdselsminister, Knut Sundet, mot DDE-rocker Arnt Egil Rånes. Sundet slo ex-milliardær Idar Vollvik på sin vei til semifinalen, mens Rånes slo rockekollega Børge Rømma, i sin kvartfinale.

- Gikk jeg videre, og skal møte Arnt Egil Rånes? Sier du det da. Da må det ikke være noen musikkspørsmål til han da, sier Sundet før semifinaledramaet tar til.

1: Fosen

- Fosen prosti er et eget tjenestedistrikt i Nidaros bispedømme i Den norske kirke. I hvilken kommune har prosten sitt sete?

Knut: – Det må være – skal vi se – jeg må få lov til å tenke meg om. Det er noe borti…er det noe borti, jeg skulle nesten til å si at det var borti Leksvika. Nei, det er Rissa. Da blir det Indre Fosen! Stadsbygd kirke må det være.Arnt Egil: – Si det siste på nytt igjen. Jeg tipper Åfjord.

2: Lett blanding

- Hva er hovedstaden i Peru?

Knut: – I Peru? Skulle nesten til å si at er det noen hovedstad der da? Det er jo faen ingen hjemme som kan hjelpe meg heller (taster febrilsk). Hovedstaden i Peru. Det er sikkert sånt rart navn det. Lima er hovedstaden i Peru. Plutselig dukket det opp.

Arnt Egil: – Det er (snakker i bakgrunnen) Lima.

3: Sport

- Hvilke øvelser konkurrerer man i triatlon?

Knut: – Triatlon ja. Det må være tre øvelser det. Triatlon, triatlon, triatlon. Kan det være noe svømming. Her må man slå på hodet i full fart. Hvis det er tre, da er det svømming, løping og sykling. Jeg tar sjansen på det.Arnt Egil: – Svømming, sykling, og springing, er det ikke det?

4: Kjendiser

- Hvilken by kommer kjendisblogger Sophie Elise fra?

Knut: – Er det oppe i nord en plass det da? Tromsø eller Bodø? Nei, dæven, der får jeg ta en pokersjans. Skal jeg ta sjansen på å si Tromsø da. Jeg ble litt usikker. Jeg må bare si (plystrer) Tromsø.Arnt Egil: – Harstad!

5: Merkelige spørsmål

- Hva er papir laget av?

Knut: – Papir? Det er laget av tre.Arnt Egil: – Papir er laget av cellulose eller sånn tremasse.

6: Påske

- Vi spiser mye appelsin i påska, men hvor kommer appelsinen fra?

Knut: – Det må nå være nede i. Er det et land du tenker på? Ja, det kan jo være mange land det. Bare ett land? Nei, hva stod det på appelsinkassene da jeg var liten da? Nei, du verden. Appelsin. Det der ble litt, jeg må spørre Jorunn, hun står borti hjørnet her. «Jorunn! Appelsinen!» (latter). Nå er gode råd dyre. Spania, kanskje? Vi satser på det!

Arnt Egil: – Appelsina kommer opprinnelig fra... Jeg har vært på besøk hos en kompis på Gran Canaria, og han hadde appelsintre. Men jeg vet ikke om den kommer derfra. Asia kanskje. Kina da?

7: Donald

- Hvem grunnla Andeby?

Knut: – Eh. Andeby. Si det du. Burde vi visst det da, du? Barks, er det han du tenker på? Ikke det nei, okey. Har et barnebarn som kanskje har lest Donald Duck? Det måtte jo kanskje være han Anton da. I 1579 – (vet dere hvem som grunnla Andeby?) Det var jo litt av ei nøtt det der. Begynner tida å gå ut? Ikke onkel Skrue nei? Kornelius Kvakk! (i bakgrunnen). Steike, den satt langt inne!

Arnt Egil: – Andeby ble grunnlagt av... Ikke Onkel Skrue det da. Hva het han Kvakk, Kornelius Kvakk het han da, han gammern.

8: Musikk

- Hvilken amerikansk artist heter egentlig Robert Zimmerman?

Knut: – Har vi hørt om han da? Nei, hva i all verden. Er det kunstnernavnet det da? Nei, så det navnet vi skal frem til er kunstnernavnet? (I bakgrunnen: Bob Dylan!). Bob Dylan, ja, det er det gitt.Arnt Egil: – Det er han…han har et annet navn ja. Er det ikke han som har laget Blowin' in the wind? Bob Dylan, sier jeg.

Resultat: Knut: 6 Arnt Egil: 7

- Skitt au. Jaja, sånn er livet, er Sundets reaksjon etter at semifinaletapet er et faktum.

Er du smartere enn Fosna-Folkets to første semifinalister? Svarene finner du nederst i saken.

Sluttspill

27/3 Kvartfinale 1: Idar Vollvik v Knut Sundet 3 v 4 (etter tie break)

28/3 Kvartfinale 2: Torhild Saltvik Aarbergsbotten v Øystein Braseth 5-4 (etter tie break)

29/3 Kvartfinale 3: Gøran Sørloth v Odd Ivar Berg 4-6

30/3 Kvartfinale 4: Børge Rømma v Arnt Egil Rånes v 3-5

31/3 Semifinale 1: Knut Sundet v Arnt Egil Rånes 6-7

1/4 Semifinale 2: Torhild Saltvik Aarbergsbotten v Odd Ivar Berg

2/4 Finale: Arnt Egil Rånes v Vinner semifinale 2

---

Riktige svar: 1=Indre Fosen kommune. (Stadsbygd kirke er prostikirke). 2=Lima. 3=Svømming, sykling, løping. 4=Harstad. 5=Plantematerialer; tre, bomull, lin, hamp. 6=Kina. 7=Kornelius Kvakk. 8=Bob Dylan.