Etter at Herborg Grøntvedt Gifstad nylig sluttet som daglig leder av Ørland frivilligsentral har Toril Reitan nå tatt over stafettpinnen for en periode. Det som er klart etter at formannskapet i kommunen drøftet veien videre for frivilligsentralen er at det ligger an til ny struktur både med tanke på eierskap og organisering.

I dag er Ørland Sanitetslag, Røde Kors og Ørland menighet alle med på eiersiden, og frivilligsentralen er organisert med eget styre der eierne er representert.

Veteranen Reitan

Toril Reitan har lang fartstid som ansatt i Ørland kommune før hun ble pensjonist for to år siden. De siste tre årene har hun også vært styreleder i Ørland Sanitetslag, og kjenner dermed både kommunal virksomhet samt frivilligsentralen godt. Nå har hun sagt ja til å fungere som daglig leder i Ørland frivilligsentral fra 1. mars fram til 1. juli. Innen den tid er planen at omorganiseringen skal være klar, samt at kommunen har ansatt en daglig leder på permanent basis.

- Jeg vil i løpet av kort tid invitere samtlige lag og organisasjoner i kommunen til en dialogkafé, sier Reitan. I dette legger hun at absolutt alle som driver med frivillig arbeid er invitert til dette møtet. Så langt har hun startet arbeidet med å skaffe seg oversikt over floraen av frivillighet i kommunen, i håp om at invitasjonen til dialogmøtet skal nå alle som favnes av frivillighetsbegrepet.

Vil inkludere alle

Etter at formannskapet drøftet framtida for den lokale frivilligsentralen er det bred politisk enighet om at sentralen skal drives i kommunal regi og med kommunalt eierskap. Detaljer rundt organiseringen skal på plass i løpet av vinter eller vår, men lokalpolitikerne er enige om at det er viktig å videreføre det arbeidet som Grøntvedt Gifstad gjennom nesten ti år som daglig leder har utført.

Samtidig ønsker Toril Reitan nå at alle som driver frivillig arbeid på en eller annen måte i Ørland skal få muligheten til å fortelle hva man ønsker seg av frivilligsentralen framover.

Rekruttering

- Vi er inne i en ny tid, sier Reitan. I det legger hun blant annet at det kan være vanskelig nok å få folk til å engasjere seg i frivillig arbeid. - Vi ser også i sanitetslaget at det er vanskelig å få folk til å ta på seg styreverv. Mange kvier seg også for å stille på møter av frykt for at de skal ende opp med et eller annet verv, mener Reitan.

- Ta kontakt

- Kanskje er det et ønske om at frivilligsentralen kan arrangere kurs, for eksempel et kurs i styrearbeid i frivillige lag og organisasjoner, sier Toril Reitan. Dato for det nevnte dialogmøtet er så langt ikke spikret, men enn så lenge håper Reitan at alle frivillige lag og organisasjoner i Ørland som så langt ikke har hatt kontakt med frivilligsentralen tar kontakt slik at de kan få invitasjon til møtet.  - Det er bare å ta kontakt med infotorget på rådhuset, og legge igjen kontakt informasjon til laget, sier Reitan.