- Hovedsakelig vil algegiftstoffene sitte i brunmaten hos krabben, og ikke matkjøttet/klokjøttet. Det skal være påvist gift på krabbe i Frøya og Hitra-området, uttalte Merete Hestdal i Mattilsynet til Fosna-Folket i forrige uke.  Nå bekrefter Mattilsynet at det er funnet algegift i taskekrabbe fra regionen.

Sitter i brunmaten

Oppkonsentrering av algetoksiner i krabbe skjer ved at krabber spiser skjell med innhold av algegifter.

- Det er først og fremst i taskekrabbens brunmat algegifter kan forekomme, og det er kjent at mennesker har blitt forgiftet etter å ha spist krabber med høy algetoksinkonsentrasjon, opplyser Mattilsynet i ei pressemelding.

Ved PSP er de første symptomene prikking og nummenhet i lepper og munn på grunn av lokalt opptak av PSP-toksiner. Ved alvorlige forgiftninger opptrer lammelser i muskler, og når dette skjer med respirasjonsorganene kan dødsfall forekomme.

Muskulære lammelser

I sommer har spesielt PSP forårsaket anbefalingen “ikke spis skjell” flere steder langs kysten, men spesielt i Hitra/Frøya regionen. Det kan ta lang tid for både skjell og krabbene å kvitte seg med giften. Det kan derfor være giftstoffer i sjømat  lenge etter at algene har forsvunnet fra vannet.

Marine algetoksiner omfatter en rekke toksiner, fordelt på flere hovedgrupper. De som er mest aktuelle i dag i næringsmiddelsammenheng i norske skjell, er de paralyserende (PSP) og de diarégivende (DSP) algetoksinene

Symptomer på en PSP-forgiftning observeres etter ca. 30 minutter. Inkubasjonstiden er avhengig av toksinnivået, og kan være lengre. De første symptomer er nummenhet i lepper og i munnen, følelsene sprer seg til ansiktet og nakken. Ofte oppleves prikkende følelse i fingre og tær, samt hodepine og svimmelhet. Man føler seg slapp og “svevende”, og får utydelig tale. Nedsatt motorisk evne er vanlig, og etter hvert utvikles problemer med respirasjonen. Under alvorlige forgiftninger opptrer muskulære lammelser.

Kontakt akutt legehjelp om du har spist skjell og opplever disse symptomene.

(Kilde: Matportalen)